skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj cukier do podgrzanej wody pitnej i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 2:
Dodaj sól i olej roślinny. Lekko wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj wanilinę na czubku noża, dzięki czemu ciasto będzie bardziej aromatyczne.
Krok 4:
Zagnieść elastyczne ciasto, które nie przyklei się do dłoni. Ciasto dzielimy na dwie Nie równe części, jak na zdjęciu.
Krok 5:
Większość ciasta rozprowadzamy rękami w formie, po uprzednim ułożeniu na niej pergaminu do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy dowolny dżem, który lubisz, mam z czarnej porzeczki. Możesz również umieścić świeże lub mrożone owoce, a najważniejsze jest, aby pamiętać, że owoce dają sok, nie wkładaj dużo, aby ciasto nie było kwaśne.
Krok 6:
Mniejsza część ciasta, rozwałkuj. Kroimy na paski i robimy z nich piękną siatkę. Ciasto piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Smacznego!
chude ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bardzo łatwe do zrobienia. Możesz gotować z dżemem lub dżemem: wiśnia, morela, agrest, śliwka, jabłko, pomarańcza, ogólnie każdy, który masz w domu. Możesz również zastąpić świeże lub mrożone owoce, ale ważne jest, aby pamiętać, że owoce dają sok, więc nie wkładaj dużo, aby ciasto nie było kwaśne.
ciasto jest odpowiednie dla tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy, ponieważ nie ma w nim produktów mlecznych.
gotuje się szybko. Nie rozmazuje się od góry. Aktywne Gotowanie zajmuje tylko 20 minut, piecze się przez około 30 minut w temperaturze 180°, ale musisz skupić się na piekarniku. Pieczełem w piekarniku elektrycznym w temperaturze 170° bez konwekcji, najpierw w trybie góra-dół, a następnie ustawiłem tryb tylko na dół, to cecha mojego piekarnika.
pomimo prostego przepisu ciasto wygląda bardzo atrakcyjnie na stole, ze złotą skórką, jasnym nasyconym kolorem, który daje dżem. Ciasto smakuje jak kruche, okazuje się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g