babeczka marchewkowo-gryczana

zdrowa i aromatyczna babeczka z mąką gryczaną. Po ugotowaniu takiego ciasta raz pieczę go teraz dość często. To pieczenie, oprócz walorów smakowych, ma również korzystne właściwości. Ciasto jest przygotowywane bez masła. Marchew, która jest częścią, wzbogaca wypieki w błonnik niezbędny dla organizmu. Smak marchewki w babeczce jest zupełnie niezauważalny. Mąka gryczana zawiera witaminy, żelazo i inne przydatne substancje. Ciasto jest pachnące i kruche. I bardzo smaczne! To wypieki o użytecznych właściwościach powinny być na stole tak często, jak to możliwe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 62 % 31 g
266 kcal
IG: 10 / 13 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomarańczę, usuń skórkę, wyciśnij sok z połowy owocu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki myjemy, suszymy, zalewamy sokiem pomarańczowym na 8-10 godzin, najlepiej na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj orzechy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, umyj, posiekaj na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz kefir z sodą, wymieszaj, odstaw na 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnym pojemniku łączymy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, przyprawy. Wymieszaj mieszaninę i przesiej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka z cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sodę wygaszoną w kefirze, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz powstałą mieszaninę z startą marchewką, skórką pomarańczową i rodzynkami namoczonymi w soku. Dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mieszankę mąki, dokładnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj posiekane orzechy i zagniataj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby przykryj przygotowaną formę naoliwionym pergaminem. Rozłóż ciasto, wyrównaj górę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką, jeśli jest sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli wierzch jest zbyt rumiany, możesz przykryć babeczkę folią. Gotowe wypieki całkowicie schładzamy i podajemy. Smacznego!

rodzynki należy przechowywać w soku pomarańczowym przez kilka godzin, aby dobrze się nasiąkły i puchły. Możesz namoczyć go sokiem rano, a wieczorem upiec ciastko. W babeczce rodzynki pozostają bardzo soczyste i smaczne.
mąka gryczana może być używana w sklepie lub możesz zrobić to sam. Aby to zrobić, bierzemy kaszę gryczaną z gruzu, jeśli jest dostępna, i dobrze mielimy w młynku do kawy. Następnie dobrze przesiać. Ponadto mąka gryczana wyprodukowana w domu będzie zdrowsza niż mąka sklepowa. W produkcji zwyczajowo pozbywa się łuski, a przecież to ona zawiera większość składników odżywczych i składników odżywczych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal / 100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy