skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Umyj pomarańczę, usuń skórkę, wyciśnij sok z połowy owocu.
Krok 3:
Rodzynki myjemy, suszymy, zalewamy sokiem pomarańczowym na 8-10 godzin, najlepiej na noc.
Krok 4:
Drobno posiekaj orzechy.
Krok 5:
Obierz marchewki, umyj, posiekaj na drobnej tarce.
Krok 6:
Połącz kefir z sodą, wymieszaj, odstaw na 5 minut.
Krok 7:
W osobnym pojemniku łączymy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, przyprawy. Wymieszaj mieszaninę i przesiej.
Krok 8:
Ubij jajka z cukrem.
Krok 9:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj sodę wygaszoną w kefirze, wymieszaj.
Krok 11:
Połącz powstałą mieszaninę z startą marchewką, skórką pomarańczową i rodzynkami namoczonymi w soku. Dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj mieszankę mąki, dokładnie wymieszaj.
Krok 13:
Dodaj posiekane orzechy i zagniataj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 14:
W razie potrzeby przykryj przygotowaną formę naoliwionym pergaminem. Rozłóż ciasto, wyrównaj górę.
Krok 15:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką, jeśli jest sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli wierzch jest zbyt rumiany, możesz przykryć babeczkę folią. Gotowe wypieki całkowicie schładzamy i podajemy. Smacznego!
rodzynki należy przechowywać w soku pomarańczowym przez kilka godzin, aby dobrze się nasiąkły i puchły. Możesz namoczyć go sokiem rano, a wieczorem upiec ciastko. W babeczce rodzynki pozostają bardzo soczyste i smaczne.
mąka gryczana może być używana w sklepie lub możesz zrobić to sam. Aby to zrobić, bierzemy kaszę gryczaną z gruzu, jeśli jest dostępna, i dobrze mielimy w młynku do kawy. Następnie dobrze przesiać. Ponadto mąka gryczana wyprodukowana w domu będzie zdrowsza niż mąka sklepowa. W produkcji zwyczajowo pozbywa się łuski, a przecież to ona zawiera większość składników odżywczych i składników odżywczych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g