ciasto z buraków czekoladowych

przepis zawiera gotowane buraki, które nadają piękny rubinowy kolor. Ciasto składa się z najprostszych, niedrogich i niedrogich produktów. Pieczone w piekarniku, bez specjalnego sprzętu. Ale jest pyszny!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 35 % 20 g
węglowodany 54 % 31 g
321 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski włożyć masło o temperaturze pokojowej, dodać cukier, cukier waniliowy, lekko zetrzeć trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadzić jaja kurze, wlać mąkę cukierniczą, mąkę, proszek do pieczenia ciasta, kakao.Wszystko wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do powstałej masy dodaj starte buraki na drobnej tarce i sok z miąższem pomarańczowym. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotową mieszaninę do formy pokrytej pergaminem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni, na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy krówkę. W kadzi wkładamy masło, cukier i kakao. Podgrzej masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy masło i cukier się stopią, zacznie się gotować, wlać śmietanę i nadal gotować, aż będzie gęsta. Przenieś do miski i pozwól krówce ostygnąć, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, sprawdź gotowość wykałaczką, ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój schłodzone ciasto na 2 części. Posmaruj kremówką, posyp posiekanymi orzechami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj drugą połową ciasta. Posmaruj wierzch i boki kremówką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj ciasto kruszonką z mlecznej czekolady.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój na porcje i podawaj z herbatą. Miłej herbaty dla wszystkich!!!

ciasto czekoladowo-buraczane jest delikatne, wilgotne z ciekawym i smacznym połączeniem buraków i krówki czekoladowej. Pyszne połączenie buraków z wypiekami nadaje oryginalny aromat i smak.
pyszny deser, w którym buraki nawet nie smakują. Ale jednocześnie ciasto okazuje się bardzo przydatne! Będzie to szczególnie dobre dla dużej firmy!Każdy po kawałku-każdy jest szczęśliwy)).
buraki można gotować lub piec w piekarniku. Ostudzić, obrać, pokroić na kawałki i za pomocą blendera posiekać. Buraki mogą być używane na surowo, ale to dla amatorów.
oprócz piekarnika takie ciasto można przygotować w powolnej kuchence. To sprawdzony przepis na szybkie ciasto na herbatę. Poza tym nie ma kłopotów i egzotycznych produktów.
możesz ozdobić, jeśli chcesz, ale wydaje mi się, że domowe ciasta w ogóle nie potrzebują dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy