skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj przesianą mąkę z solą i sodą. Dodaj olej roślinny do gorącej wody, wymieszaj i dodaj przygotowaną mąkę. Zagnieść ciasto powinno być lekko przyklejone do rąk.Jeśli ta przyczepność nie jest dla ciebie przyjemna,posmaruj ręce odrobiną oleju roślinnego.Nadaj ciastu wygląd Koloboka i pozostaw na pół godziny,w tym czasie ciasto stanie się elastyczne, dobrze zachowa swój kształt podczas formowania.
Krok 2:
Podczas gdy ciasto odpoczywa, smaż grzyby z cebulą na oleju roślinnym.
Krok 3:
Podziel ciasto na cztery części, dostaniemy tyle galetek. Oczywiście możesz podzielić na więcej części, wtedy galety okażą się jednym kęsem.I tak będą cztery pełne, porcjowane galety. Każdą część rozwałkuj lub rozciągnij rękami w okrąg, połóż grzyby na środku.Złóż brzegi ciasta na nadzienie, wykonując kilka dowolnych fałd.Przełóż na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około trzydzieści minut.
Krok 4:
Oto takie apetyczne,rumiane,chrupiące galety! Jakie to pyszne!Cóż mogę powiedzieć, lepiej przygotuj się i przekonaj się sam.
Galeta z grzybami to Moja specjalność, uwielbiam gotować zarówno w dni powszednie, jak i święta, możesz bezpiecznie traktować gości.Warto przygotować z wyprzedzeniem, a następnie trochę podgrzać, a Galeta może zastąpić gorące danie.Zestaw produktów jest bezpretensjonalny, zawsze znajduje się w każdej gospodyni domowej.Pomimo prostoty przepisu danie jest obfite, ciasto jest cienkie i chrupiące,po prostu rozpływa się w ustach i dużo smacznego, pachnącego i soczystego nadzienia.I możesz wymyślić tyle dodatków,ile chcesz, wystarczy zajrzeć do lodówki lub "szeleścić"w szafce z zapasami. Przy tak skromnym zestawie produktów, taki niesamowity smak! Galeta jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g