Galeta ze smażonymi grzybami i cebulą

koniecznie spróbuj zrobić galetę z grzybami! Taki placek Galeta przygotowuje się szybko, nie potrzebuje specjalnego kształtu ugniatanego, rozwałkowanego, nadziewanego, ściśniętego i do piekarnika! Po prostu nie jest łatwiej. Genialny wynalazek! Teraz, z punktu widzenia prawidłowego odżywiania, uważam, że Galeta jest użytecznym produktem, ponieważ w jej składzie nie ma masła i innych tłuszczów zwierzęcych, jaj, co oznacza, że nie ma cholesterolu szkodliwego dla organizmu. Nie ma też cukru w Galette, to także Plus.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 69 % 22 g
153 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj przesianą mąkę z solą i sodą. Dodaj olej roślinny do gorącej wody, wymieszaj i dodaj przygotowaną mąkę. Zagnieść ciasto powinno być lekko przyklejone do rąk.Jeśli ta przyczepność nie jest dla ciebie przyjemna,posmaruj ręce odrobiną oleju roślinnego.Nadaj ciastu wygląd Koloboka i pozostaw na pół godziny,w tym czasie ciasto stanie się elastyczne, dobrze zachowa swój kształt podczas formowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa, smaż grzyby z cebulą na oleju roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel ciasto na cztery części, dostaniemy tyle galetek. Oczywiście możesz podzielić na więcej części, wtedy galety okażą się jednym kęsem.I tak będą cztery pełne, porcjowane galety. Każdą część rozwałkuj lub rozciągnij rękami w okrąg, połóż grzyby na środku.Złóż brzegi ciasta na nadzienie, wykonując kilka dowolnych fałd.Przełóż na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około trzydzieści minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto takie apetyczne,rumiane,chrupiące galety! Jakie to pyszne!Cóż mogę powiedzieć, lepiej przygotuj się i przekonaj się sam.

Galeta z grzybami to Moja specjalność, uwielbiam gotować zarówno w dni powszednie, jak i święta, możesz bezpiecznie traktować gości.Warto przygotować z wyprzedzeniem, a następnie trochę podgrzać, a Galeta może zastąpić gorące danie.Zestaw produktów jest bezpretensjonalny, zawsze znajduje się w każdej gospodyni domowej.Pomimo prostoty przepisu danie jest obfite, ciasto jest cienkie i chrupiące,po prostu rozpływa się w ustach i dużo smacznego, pachnącego i soczystego nadzienia.I możesz wymyślić tyle dodatków,ile chcesz, wystarczy zajrzeć do lodówki lub "szeleścić"w szafce z zapasami. Przy tak skromnym zestawie produktów, taki niesamowity smak! Galeta jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy