skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wszystkie niezbędne produkty, obierz banany, przesiej mąkę, masło powinno być miękkie
Krok 2:
Ugniataj banany
Krok 3:
Ubij jajko mikserem, stopniowo dodawaj cukier, a następnie zmiękczone masło
Krok 4:
Dodaj masę bananową, wymieszaj szpatułką
Krok 5:
Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj
Krok 6:
Chciałem dodać więcej kropli czekolady
Krok 7:
Nasmaruj formę olejem
Krok 8:
Posyp bułką tartą, aby utworzyć skórkę, bułkę tartą można zastąpić mąką lub kaszą manną
Krok 9:
Włóż ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Każdy piekarnik jest inny, więc po 40 minutach sprawdź środek chleba drewnianym patyczkiem, aby się nie przypalił. Jeśli wręcz przeciwnie, chleb jest jeszcze blady, możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut.
Krok 10:
Wyjmujemy nasz pachnący chleb z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć trochę w formie, przykryty ręcznikiem
Krok 11:
Przenieś na talerz
Krok 12:
Ponieważ nasz chleb należy do słodkich wypieków, na wierzch można posypać cukrem pudrem
ten przewiewny i delikatny chleb bananowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu. W rzeczywistości nie jest to oczywiście chleb, ale słodka babeczka.Świetna opcja dla tych, którzy mają dość zwykłych babeczek. Charakteryzuje się łatwością przygotowania i jedzenia, a także przyjemnym bananowym smakiem. W przypadku tego słodkiego chleba najlepiej jest wziąć najbardziej dojrzałe lub nawet dojrzałe banany, wtedy smak i aromat chleba będą bardziej wyraźne. Jeśli masz zalegające banany, możesz użyć ich w tym przepisie.
chleb bananowy świetnie nadaje się na zdrowe śniadanie i przekąskę, zarówno samodzielnie, jak i jako grzanki lub tosty posmarowane masłem lub miękkim twarogiem lub twarogiem. Ze względu na to, że chleb bananowy można przechowywać przez około tydzień, bardzo wygodnie jest zabrać go na wycieczki, a nawet zamrozić na przyszłość.
skład chemiczny chleba bananowego zawiera: beta-karoten, witaminy: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, PP, a także przydatne minerały: potas, wapń, magnez, cynk, selen, miedź i mangan, żelazo, fosfor i sód
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g