chleb na bananach

przepis na domowy aromatyczny chleb - dla miłośników bananów! Chleb bananowy, również babeczka bananowa lub ciasto to słodka babeczka, której głównym składnikiem są dojrzałe banany. Najbardziej popularny w USA i Australii.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 75 % 40 g
254 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wszystkie niezbędne produkty, obierz banany, przesiej mąkę, masło powinno być miękkie

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugniataj banany

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko mikserem, stopniowo dodawaj cukier, a następnie zmiękczone masło

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masę bananową, wymieszaj szpatułką

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Chciałem dodać więcej kropli czekolady

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp bułką tartą, aby utworzyć skórkę, bułkę tartą można zastąpić mąką lub kaszą manną

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Każdy piekarnik jest inny, więc po 40 minutach sprawdź środek chleba drewnianym patyczkiem, aby się nie przypalił. Jeśli wręcz przeciwnie, chleb jest jeszcze blady, możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy nasz pachnący chleb z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć trochę w formie, przykryty ręcznikiem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś na talerz

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponieważ nasz chleb należy do słodkich wypieków, na wierzch można posypać cukrem pudrem

ten przewiewny i delikatny chleb bananowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu. W rzeczywistości nie jest to oczywiście chleb, ale słodka babeczka.Świetna opcja dla tych, którzy mają dość zwykłych babeczek. Charakteryzuje się łatwością przygotowania i jedzenia, a także przyjemnym bananowym smakiem. W przypadku tego słodkiego chleba najlepiej jest wziąć najbardziej dojrzałe lub nawet dojrzałe banany, wtedy smak i aromat chleba będą bardziej wyraźne. Jeśli masz zalegające banany, możesz użyć ich w tym przepisie.
chleb bananowy świetnie nadaje się na zdrowe śniadanie i przekąskę, zarówno samodzielnie, jak i jako grzanki lub tosty posmarowane masłem lub miękkim twarogiem lub twarogiem. Ze względu na to, że chleb bananowy można przechowywać przez około tydzień, bardzo wygodnie jest zabrać go na wycieczki, a nawet zamrozić na przyszłość.
skład chemiczny chleba bananowego zawiera: beta-karoten, witaminy: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, PP, a także przydatne minerały: potas, wapń, magnez, cynk, selen, miedź i mangan, żelazo, fosfor i sód

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy