stek z pstrąga z warzywami

ryba, która przyniesie korzyści Twojemu ciału! Stek z pstrąga z warzywami to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe danie dla osób, które dbają o swoją dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Biorąc za podstawę ten przepis, możesz improwizować z jego składnikami. Jako poduszkę warzywną możesz dodać kawałki dyni, słodkiej papryki lub pomidorów.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do Dania. Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Opłucz gałązki kopru wodą i osusz.

3. Oczyść rybę z łuski, wypatrosz i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj pstrąga ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Możesz kupić już pokrojone steki z pstrąga w dziale rybnym.

4. Z folii spożywczej pokrój 4 arkusze wystarczająco duże, aby owinąć filety rybne i szparagi. Na każdym arkuszu folii połóż najpierw łodygi szparagów i cebulę pokrojoną w półpierścienie. Umieść filety z pstrąga na warzywach. Posolić warzywa i ryby według własnych upodobań, doprawić czarnym pieprzem i skropić oliwą z oliwek.

5. Opłucz cytrynę, osusz i pokrój w pierścienie. Podziel go na 4 porcje według liczby porcji ryb. Weź okrąg cytryny i ściskając go rękami, posyp rybą i warzywami sokiem. Następnie ułóż te plasterki cytryny na pstrągu. Rozłóż gałązki kopru na wierzchu.

6. Chwytając krawędzie folii, zawiń je w kierunku środka, tworząc w ten sposób przegródki zamknięte po bokach steków rybnych owiniętych folią.

7. Ułóż filety rybne zawinięte w folię na blasze do pieczenia. Na wierzch połóż gałązkę świeżego koperku. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości steków rybnych) piecz do całkowitego ugotowania.

gdy pstrąg zmieni kolor na jasnoróżowy, a ryba zacznie się łuszczyć po przekłuciu widelcem, możesz wyjąć naczynie z piekarnika i podać. Ryż gotowany na parze lub gotowany w piekarniku lub garnku jest idealny jako dodatek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g
  • Stek z pstrąga - 166   kcal/100g

Podobne przepisy