skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do Dania. Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Opłucz gałązki kopru wodą i osusz.
3. Oczyść rybę z łuski, wypatrosz i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj pstrąga ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Możesz kupić już pokrojone steki z pstrąga w dziale rybnym.
4. Z folii spożywczej pokrój 4 arkusze wystarczająco duże, aby owinąć filety rybne i szparagi. Na każdym arkuszu folii połóż najpierw łodygi szparagów i cebulę pokrojoną w półpierścienie. Umieść filety z pstrąga na warzywach. Posolić warzywa i ryby według własnych upodobań, doprawić czarnym pieprzem i skropić oliwą z oliwek.
5. Opłucz cytrynę, osusz i pokrój w pierścienie. Podziel go na 4 porcje według liczby porcji ryb. Weź okrąg cytryny i ściskając go rękami, posyp rybą i warzywami sokiem. Następnie ułóż te plasterki cytryny na pstrągu. Rozłóż gałązki kopru na wierzchu.
6. Chwytając krawędzie folii, zawiń je w kierunku środka, tworząc w ten sposób przegródki zamknięte po bokach steków rybnych owiniętych folią.
7. Ułóż filety rybne zawinięte w folię na blasze do pieczenia. Na wierzch połóż gałązkę świeżego koperku. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości steków rybnych) piecz do całkowitego ugotowania.
gdy pstrąg zmieni kolor na jasnoróżowy, a ryba zacznie się łuszczyć po przekłuciu widelcem, możesz wyjąć naczynie z piekarnika i podać. Ryż gotowany na parze lub gotowany w piekarniku lub garnku jest idealny jako dodatek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g
- Stek z pstrąga - 166 kcal/100g