steki z pstrąga z ziemniakami

Niezwykle prosta wersja zdrowego dania. Steki z pstrąga z ziemniakami to świetne danie na codzienną kolację lub niedzielny lunch. Przygotowanie jest bardzo łatwe i proste. Jednocześnie nie musisz stać przy kuchence. Po prostu wrzuciłem wszystko do piekarnika i po pół godzinie na stole pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 28 % 7 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza.

2. Oczyść rybę z łuski, wypatrosz wnętrze,jeśli jest. Opłucz rybę pod strumieniem zimnej wody i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż tuszę na desce do krojenia i pokrój steki o średniej grubości 3-4 cm, aby ułatwić zadanie i skrócić czas gotowania, możesz kupić gotowe steki z pstrąga.

3. Obierz ziemniaki, spłucz zimną wodą i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki należy pokroić wystarczająco cienko, ponieważ czas gotowania jest nieco dłuższy niż czas potrzebny na upieczenie ryby.

4. Umyj cytrynę wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go w cienkie koła.

5. Przygotuj folię spożywczą do pieczenia. Pokrój go na kwadraty w ilości równej stekom rybnym, w tym przypadku potrzebujesz 4 arkuszy folii. Połóż folię i połóż najpierw plastry ziemniaków, dopraw solą i czarnym pieprzem. Skrop ziemniaki oliwą z oliwek. Połóż stek z pstrąga na ziemniakach, a także Posol go, dopraw czarnym pieprzem i innymi przyprawami według własnego uznania. Ostatnią warstwą kładziemy koła cytryny na rybie. Następnie hermetycznie zawiń folię w Rodzaj torby. Należy to zrobić ze wszystkimi stekami z pstrąga-owinąć je ziemniakami w foliowe torby.

6. Owinięte steki i ziemniaki w folię połóż na blasze do pieczenia. A następnie włóż blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. W tym czasie ziemniaki powinny mieć czas na upieczenie i miękkość, a pstrąg upiec do apetycznej skórki, a jednocześnie pozostać delikatny i soczysty w środku.

podawaj steki z pstrąga z ziemniakami bezpośrednio w porcjach foliowych. Oprócz dania możesz zaoferować śmietanę lub sos na bazie śmietany.

smacznego! Kulinarne arcydzieła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Stek z pstrąga - 166   kcal/100g

Podobne przepisy