skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza.
2. Oczyść rybę z łuski, wypatrosz wnętrze,jeśli jest. Opłucz rybę pod strumieniem zimnej wody i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż tuszę na desce do krojenia i pokrój steki o średniej grubości 3-4 cm, aby ułatwić zadanie i skrócić czas gotowania, możesz kupić gotowe steki z pstrąga.
3. Obierz ziemniaki, spłucz zimną wodą i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki należy pokroić wystarczająco cienko, ponieważ czas gotowania jest nieco dłuższy niż czas potrzebny na upieczenie ryby.
4. Umyj cytrynę wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go w cienkie koła.
5. Przygotuj folię spożywczą do pieczenia. Pokrój go na kwadraty w ilości równej stekom rybnym, w tym przypadku potrzebujesz 4 arkuszy folii. Połóż folię i połóż najpierw plastry ziemniaków, dopraw solą i czarnym pieprzem. Skrop ziemniaki oliwą z oliwek. Połóż stek z pstrąga na ziemniakach, a także Posol go, dopraw czarnym pieprzem i innymi przyprawami według własnego uznania. Ostatnią warstwą kładziemy koła cytryny na rybie. Następnie hermetycznie zawiń folię w Rodzaj torby. Należy to zrobić ze wszystkimi stekami z pstrąga-owinąć je ziemniakami w foliowe torby.
6. Owinięte steki i ziemniaki w folię połóż na blasze do pieczenia. A następnie włóż blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. W tym czasie ziemniaki powinny mieć czas na upieczenie i miękkość, a pstrąg upiec do apetycznej skórki, a jednocześnie pozostać delikatny i soczysty w środku.
podawaj steki z pstrąga z ziemniakami bezpośrednio w porcjach foliowych. Oprócz dania możesz zaoferować śmietanę lub sos na bazie śmietany.
smacznego! Kulinarne arcydzieła!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Stek z pstrąga - 166 kcal/100g