ciasteczka Kokosowe z cytryną na białkach

nie wiesz, gdzie umieścić białka? Upiecz te ciasteczka. Od niedawna zbieram przepisy, które nie wymagają całego jajka, ale tylko białka. Gotuję wiele rzeczy, w których wymagane są tylko żółtka, ale gdzie umieścić pozostałe białka - duży problem. Na szczęście, w przeciwieństwie do tych samych żółtek, można je przechowywać wystarczająco długo. Po prostu w lodówce białka można przechowywać do 5 dni w hermetycznie zamkniętym pojemniku, aw zamrażarce nawet do 3-4 miesięcy. Po rozmrożeniu ubijają się równie dobrze, jak świeże.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 67 % 41 g
292 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić białkowe ciasteczka kokosowe z cytryną, potrzebujemy białek jaj, płatków kokosowych, mąki, cukru, soku z cytryny i skórki z cytryny, miodu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie schłodzone białka ubić solą w puszystą (ale nie mocną) pianę. Nie przestając bić, stopniowo dodawaj cukier, wlej sok z cytryny. Ubijaj do uzyskania gęstej, stabilnej masy (do szczytów).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj płatki kokosowe, skórkę z cytryny i miód. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę do masy białkowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka. Powinno być gęste ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do lodówki na 20 minut. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia i posmaruj masłem. Za pomocą strzykawki do ciasta posadź małe ciasteczka. Możesz również rozłożyć ciasto zwykłą łyżką. Piec ciasteczka Kokosowe przez około 25 minut w 160°C.

to ciastko okazuje się czymś podobnym do znanego "kokosanki". Ale okazuje się, że jest bardziej przewiewny i lżejszy właśnie z powodu braku żółtka w składzie.

jeszcze kilka słów o przechowywaniu białek:

- surowe białka nie mogą być przechowywane przez długi czas w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie wyschną i zepsują się;

- jeśli przygotowanie białek zaplanowano za kilka godzin, można je pozostawić w takich warunkach w plastikowym pojemniku z szczelnie zamkniętą pokrywką i w ciemnym miejscu;

- ubite białka bardzo szybko się osadzają, dlatego najlepiej je JAK NAJSZYBCIEJ wykorzystać;

- lepiej mieszać białka z pozostałymi składnikami ręcznie silikonową szpatułką, bez pomocy miksera. Białka należy dodawać stopniowo, w małych porcjach, delikatnie i powoli mieszając od góry do dołu. To białka są mieszane z resztą składników, a nie na odwrót. Jeśli wlejesz ciasto do ubitych białek, natychmiast opadną, a ciasto natychmiast straci swoją puszystość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy