skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty i zapasy do przygotowania bezy.
Krok 2:
Oddziel białko od żółtka i do tego bierzemy dwa jaja najwyższej kategorii, koniecznie w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Cukru trzeba wziąć dwa razy więcej i mierzymy 148 gramów.
Krok 4:
Prawidłowo mierzymy ilość potrzebnej nam wody, która z czwartej części cukru wyniesie 40 mililitrów.
Krok 5:
Wlej wodę, najlepiej gorącą, do rondla, dodaj cukier, umieść na kuchence rozgrzanej nieco powyżej średniej temperatury i mieszaj, aż się zagotuje.
Krok 6:
Przenieś białko do dużej miski i ubij mikserem na niskich obrotach, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego, aby ustabilizować białko i uzyskać piękny biały kolor.
Krok 7:
Zmierz temperaturę syropu, przy 117 stopniach wyłącz piec.
Krok 8:
Zdejmij patelnię z pieca i bardzo ostrożnie dodaj syrop do białka, nadal ubijając mikserem.
Krok 9:
Ubij bezę, aż ostygnie w połowie, do 40 stopni, bez zwiększania prędkości miksera, aby uzyskać wytłoczoną i gęstą bezę.
Krok 10:
Aby uzyskać bardziej gęstą i utrzymującą kształt bezę, dodaj pełną łyżeczkę cukru pudru ze zjeżdżalnią i ubijaj przez kolejne dwie minuty, aż proszek całkowicie się rozpuści.
Krok 11:
Włączamy i podgrzewamy piekarnik do 100 stopni, po czym wkładamy dyszę do torby cukierniczej i napełniamy torbę powstałym kremem, pozostawiając trochę do zabarwienia, wyciskamy rumianki na blachę do pieczenia, która została wcześniej pokryta papierem cukierniczym.
Krok 12:
Po wybraniu białka barwiącego, którego potrzebujemy w Kolorze, dodaj kroplę do pozostałej bezy i dobrze wymieszaj, a następnie ponownie napełnij worek cukierniczy i nałóż rumianek o pięknym niebieskim kolorze na biały. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 75 stopni.
Krok 13:
Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i obniżając temperaturę do 65-70 stopni w piekarniku konwekcyjnym pieczemy bezę przez dwie godziny. Jeśli masz zwykły piekarnik, pozostaw temperaturę 90-100 stopni. Nie należy wyjmować bezy bezpośrednio z piekarnika bez otwierania, należy w niej ostygnąć.
Krok 14:
Nasza świąteczna beza na deser na herbatę jest gotowa! Miłej herbaty dla wszystkich!
przygotowujemy pyszny deser-reliefową bezę o dużych rozmiarach według włoskiej technologii, którą można ozdobić ciastami i ciastami, które doskonale utrzymają swój kształt ze względu na swoją gęstość. Przede wszystkim bezę należy odpowiednio ubić i oddzielić białko od żółtka, aby nie upuścić ani kropli tego ostatniego do pojemnika.
przepis na bezę jest bardzo prosty: ze składników pobierane są tylko białka i cukier, przy czym cukier potrzebuje dwa razy więcej niż białka, trochę kwasu cytrynowego i cukru pudru.
gotowanie bezy ma swoje subtelności, nie wiedząc, że nie można zrobić tego idealnego i pysznego deseru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g