przewiewna beza na wakacje

ulubione danie z dzieciństwa podawane pod koniec obiadu! Duże i wspaniałe ciasta bezowe, które są dość proste i zawsze są uzyskiwane nawet przez najmłodszą gospodynię domową. Kontur jest twardy, a wnętrze bardzo delikatne.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 88 % 53 g
236 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i zapasy do przygotowania bezy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białko od żółtka i do tego bierzemy dwa jaja najwyższej kategorii, koniecznie w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukru trzeba wziąć dwa razy więcej i mierzymy 148 gramów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Prawidłowo mierzymy ilość potrzebnej nam wody, która z czwartej części cukru wyniesie 40 mililitrów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę, najlepiej gorącą, do rondla, dodaj cukier, umieść na kuchence rozgrzanej nieco powyżej średniej temperatury i mieszaj, aż się zagotuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś białko do dużej miski i ubij mikserem na niskich obrotach, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego, aby ustabilizować białko i uzyskać piękny biały kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmierz temperaturę syropu, przy 117 stopniach wyłącz piec.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij patelnię z pieca i bardzo ostrożnie dodaj syrop do białka, nadal ubijając mikserem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij bezę, aż ostygnie w połowie, do 40 stopni, bez zwiększania prędkości miksera, aby uzyskać wytłoczoną i gęstą bezę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby uzyskać bardziej gęstą i utrzymującą kształt bezę, dodaj pełną łyżeczkę cukru pudru ze zjeżdżalnią i ubijaj przez kolejne dwie minuty, aż proszek całkowicie się rozpuści.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włączamy i podgrzewamy piekarnik do 100 stopni, po czym wkładamy dyszę do torby cukierniczej i napełniamy torbę powstałym kremem, pozostawiając trochę do zabarwienia, wyciskamy rumianki na blachę do pieczenia, która została wcześniej pokryta papierem cukierniczym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po wybraniu białka barwiącego, którego potrzebujemy w Kolorze, dodaj kroplę do pozostałej bezy i dobrze wymieszaj, a następnie ponownie napełnij worek cukierniczy i nałóż rumianek o pięknym niebieskim kolorze na biały. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 75 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i obniżając temperaturę do 65-70 stopni w piekarniku konwekcyjnym pieczemy bezę przez dwie godziny. Jeśli masz zwykły piekarnik, pozostaw temperaturę 90-100 stopni. Nie należy wyjmować bezy bezpośrednio z piekarnika bez otwierania, należy w niej ostygnąć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasza świąteczna beza na deser na herbatę jest gotowa! Miłej herbaty dla wszystkich!

przygotowujemy pyszny deser-reliefową bezę o dużych rozmiarach według włoskiej technologii, którą można ozdobić ciastami i ciastami, które doskonale utrzymają swój kształt ze względu na swoją gęstość. Przede wszystkim bezę należy odpowiednio ubić i oddzielić białko od żółtka, aby nie upuścić ani kropli tego ostatniego do pojemnika.
przepis na bezę jest bardzo prosty: ze składników pobierane są tylko białka i cukier, przy czym cukier potrzebuje dwa razy więcej niż białka, trochę kwasu cytrynowego i cukru pudru.
gotowanie bezy ma swoje subtelności, nie wiedząc, że nie można zrobić tego idealnego i pysznego deseru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy