skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż mięso z kurczaka do naczynia do pieczenia o odpowiedniej wielkości, które najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Dopraw solą i czarnym pieprzem (świeżo zmielonym) mięso z kurczaka, rozprowadź równomiernie ze wszystkich stron rękami. Wlej oliwę z oliwek na mięso, rozprowadź ją również na piersiach. Wkładamy formę do piekarnika, który już zdążył rozgrzać się do pożądanej temperatury przez 25 minut. Gotuj kurczaka do miękkości.
podczas pieczenia kurczaka przygotowujemy wszystkie inne składniki. Moje warzywa, Wytnij łodygi, oczyść nasiona. Wszystko suszymy ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Następnie wszystko należy pokroić na sałatkę. Mianowicie drobno posiekaj młodą kapustę, umieść ją w dużej salaterce. Następnie posiekamy również cienko czerwoną kapustę i wysyłamy tam. Pokrój marchewki w piękne cienkie paski. Robimy to również z papryką, którą najlepiej wziąć na czerwono - więc sałatka będzie szczególnie jasna i piękna. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie i grubo posiekaj kolendrę (lub pietruszkę).
rozłóż wszystkie przygotowane składniki na mieszance kapusty. Dodajemy tam edamame (lub fasolę-puszkowaną lub gotowaną, w tym drugim przypadku należy ją wcześniej ugotować w osolonej wodzie i schłodzić). Wszystko mieszamy.
wyjmujemy gotowego kurczaka z piekarnika, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć i za pomocą dwóch widelców dzielimy mięso na włókna. Dodaj je do sałatki i ponownie wymieszaj.
w osobnej misce (lub małym słoiku) łączymy sos sojowy, miód (powinien być płynny, a jeśli zgęstnieje, należy go najpierw lekko stopić w łaźni wodnej), sok z limonki i olej sezamowy. Obierz ząbek czosnku i kawałek papryki chili. Obie drobno posiekaj nożem i dodaj do płynnych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw sałatkę powstałym dressingiem. Posyp sezamem na wierzchu.
można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g