tajska sałatka z kurczakiem

Przygotuj jasne i smaczne danie azjatyckie! Tajska sałatka z kurczakiem przygotowana według tego przepisu okazuje się nie tylko smaczna i piękna, ale także niezwykle zdrowa. Oczywiście edamame nie zawsze będzie łatwe do znalezienia, ale te gotowane ziarna soi można zastąpić fasolą w puszkach lub gotowaną - zarówno białą, jak i czerwoną. Okaże się nie mniej smaczny!
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 33 % 8 g
110 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż mięso z kurczaka do naczynia do pieczenia o odpowiedniej wielkości, które najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Dopraw solą i czarnym pieprzem (świeżo zmielonym) mięso z kurczaka, rozprowadź równomiernie ze wszystkich stron rękami. Wlej oliwę z oliwek na mięso, rozprowadź ją również na piersiach. Wkładamy formę do piekarnika, który już zdążył rozgrzać się do pożądanej temperatury przez 25 minut. Gotuj kurczaka do miękkości.

podczas pieczenia kurczaka przygotowujemy wszystkie inne składniki. Moje warzywa, Wytnij łodygi, oczyść nasiona. Wszystko suszymy ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Następnie wszystko należy pokroić na sałatkę. Mianowicie drobno posiekaj młodą kapustę, umieść ją w dużej salaterce. Następnie posiekamy również cienko czerwoną kapustę i wysyłamy tam. Pokrój marchewki w piękne cienkie paski. Robimy to również z papryką, którą najlepiej wziąć na czerwono - więc sałatka będzie szczególnie jasna i piękna. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie i grubo posiekaj kolendrę (lub pietruszkę).

rozłóż wszystkie przygotowane składniki na mieszance kapusty. Dodajemy tam edamame (lub fasolę-puszkowaną lub gotowaną, w tym drugim przypadku należy ją wcześniej ugotować w osolonej wodzie i schłodzić). Wszystko mieszamy.

wyjmujemy gotowego kurczaka z piekarnika, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć i za pomocą dwóch widelców dzielimy mięso na włókna. Dodaj je do sałatki i ponownie wymieszaj.

w osobnej misce (lub małym słoiku) łączymy sos sojowy, miód (powinien być płynny, a jeśli zgęstnieje, należy go najpierw lekko stopić w łaźni wodnej), sok z limonki i olej sezamowy. Obierz ząbek czosnku i kawałek papryki chili. Obie drobno posiekaj nożem i dodaj do płynnych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw sałatkę powstałym dressingiem. Posyp sezamem na wierzchu.

można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy