skład / składniki
metoda gotowania
w grudniu 2018 r.moje życie podzieliło się na przed i po. Zachorowałam na cukrzycę. W związku z tym nie ma dla Ciebie słodyczy, ciasteczek, bułek, cheburek i ciast! Nie powiem, że jestem wielkim miłośnikiem słodyczy, ale czasami chcesz napić się kawy z pysznością! Teraz szukam alternatyw dla deserów węglowodanowych, a te pierścienie są prawdopodobnie na liście zdrowych i pysznych deserów. Proponuję je ugotować, są miękkie, spodobają się dzieciom i dorosłym, na śniadanie jest to samo! Opis przepisu poniżej:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wymieszaj 200 gramów twarogu (mam odtłuszczony w brykiecie, możesz wziąć 5% tłuszczu), 40 gramów wiórków kokosowych, jedno średniej wielkości jajko z kurczaka, 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ryżem, ale ma wysoki indeks glikemiczny, więc biorę kukurydzę), pół łyżeczki proszku do pieczenia, wanilina na czubku noża, słodzik (mam Fitparad nr 7 (mieszanka słodzików) - dwie torebki, które lubią słodsze, mogą dodać więcej), aż konsystencja najpierw łyżką, potem rękami.
3. Podziel masę twarogowo-kokosową na 6 równych części. Średnica pierścienia przy takich proporcjach wynosi około 9 cm, możesz zrobić trzy lub cztery większe! :)
4. Rozwałkuj sześć kiełbas i uformuj pierścienie - uformowałem na desce do krojenia, a następnie przeniosłem na pergamin (w razie potrzeby możesz posypać trochę wiórkami kokosowymi na wierzchu lub cukrem pudrem-kto może).
5. Rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem lub matą silikonową. Jeśli nie ma żadnego z nich, po prostu nasmaruj powierzchnię naczynia do pieczenia kroplą oleju roślinnego.
6. Wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 170-180 stopni.
7. Ochłodź i ciesz się! :) Apetyt przychodzi do jedzenia od zapachu dochodzącego z piekarnika! Możesz jeść z dżemem lub po prostu z herbatą i kawą!
minimum składników, brudne naczynia, brak konieczności używania urządzeń kuchennych i krótki czas gotowania to znaczące zalety! Nie zajęło mi to więcej niż 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g