krążki Twarogowo-Kokosowe

szybko, smacznie, zdrowo! Miękkie i przewiewne pierścienie! Przepis jest odpowiedni dla tych, którzy podążają za figurą!
SvetikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 40 % 16 g
węglowodany 23 % 9 g
219 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

w grudniu 2018 r.moje życie podzieliło się na przed i po. Zachorowałam na cukrzycę. W związku z tym nie ma dla Ciebie słodyczy, ciasteczek, bułek, cheburek i ciast! Nie powiem, że jestem wielkim miłośnikiem słodyczy, ale czasami chcesz napić się kawy z pysznością! Teraz szukam alternatyw dla deserów węglowodanowych, a te pierścienie są prawdopodobnie na liście zdrowych i pysznych deserów. Proponuję je ugotować, są miękkie, spodobają się dzieciom i dorosłym, na śniadanie jest to samo! Opis przepisu poniżej:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wymieszaj 200 gramów twarogu (mam odtłuszczony w brykiecie, możesz wziąć 5% tłuszczu), 40 gramów wiórków kokosowych, jedno średniej wielkości jajko z kurczaka, 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ryżem, ale ma wysoki indeks glikemiczny, więc biorę kukurydzę), pół łyżeczki proszku do pieczenia, wanilina na czubku noża, słodzik (mam Fitparad nr 7 (mieszanka słodzików) - dwie torebki, które lubią słodsze, mogą dodać więcej), aż konsystencja najpierw łyżką, potem rękami.
3. Podziel masę twarogowo-kokosową na 6 równych części. Średnica pierścienia przy takich proporcjach wynosi około 9 cm, możesz zrobić trzy lub cztery większe! :)
4. Rozwałkuj sześć kiełbas i uformuj pierścienie - uformowałem na desce do krojenia, a następnie przeniosłem na pergamin (w razie potrzeby możesz posypać trochę wiórkami kokosowymi na wierzchu lub cukrem pudrem-kto może).
5. Rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem lub matą silikonową. Jeśli nie ma żadnego z nich, po prostu nasmaruj powierzchnię naczynia do pieczenia kroplą oleju roślinnego.
6. Wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 170-180 stopni.
7. Ochłodź i ciesz się! :) Apetyt przychodzi do jedzenia od zapachu dochodzącego z piekarnika! Możesz jeść z dżemem lub po prostu z herbatą i kawą!
minimum składników, brudne naczynia, brak konieczności używania urządzeń kuchennych i krótki czas gotowania to znaczące zalety! Nie zajęło mi to więcej niż 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy