skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z pieczonym kurczakiem, awokado, pomidorami i ziołami, potrzebujemy: fileta z kurczaka, awokado, pomidorów cherry, mieszanki sałatkowej (mam Toskanię), oleju roślinnego, papryki, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Posmaruj olejem roślinnym, solą, pieprzem i posyp papryką.
Krok 3:
Zawiń filety w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut do miękkości.
Krok 4:
Wyjmij gotowy filet z folii, ostudź i pokrój w małe plasterki.
Krok 5:
Pokrój awokado wzdłuż na pół, usuń pestkę,a następnie obierz. Lepiej jest przestrzegać tej konkretnej kolejności: najpierw usuń kość, a następnie wyczyść. Ponieważ jeśli najpierw wyczyścisz owoc, stanie się zbyt śliski, a jeśli spróbujesz usunąć kość, możesz się skaleczyć. Pokrój miąższ na małe plasterki i natychmiast skrop sokiem z cytryny.
Krok 6:
Spłucz i osusz mieszankę sałatkową. Do mieszanki sałatkowej dodałam trochę świeżej rukoli.
Krok 7:
Tankowanie. Do przygotowania sosu potrzebujemy: oliwy z oliwek i płynnego miodu. Jeśli miód jest kandyzowany, możesz go wstępnie podgrzać i stopić.
Krok 8:
Wymieszaj miód z oliwą z oliwek i dokładnie ubij, aż będzie gładki.
Krok 9:
Na półmisku układa się mieszankę sałatkową. Na środku ułóż plasterki pieczonego kurczaka.
Krok 10:
Dodaj ćwiartki pomidorów i plasterki awokado.
Krok 11:
Polej sałatkę dressingiem oliwkowo-miodowym i natychmiast podawaj. Smacznego!
kurczaka na sałatkę nie można upiec, ale ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i ziele angielskie. Możesz również użyć gotowego wędzonego kurczaka.
mięso z kurczaka, pomidory koktajlowe  i rukola doskonale uzupełniają się w sałatce dietetycznej z dodatkiem świeżych ziół. Latem taka sałatka jest idealna na obiad, całkowicie nasycona, a jednocześnie nie powodująca uczucia ciężkości. Dressing podkreśla smak mięsa i warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g