skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki strudla. Możesz użyć gotowego francuskiego ciasta drożdżowego lub ugotować go w domu. Proces ten jest oczywiście czasochłonny i czasochłonny, ale czasami możesz ciężko pracować. Wlej ciepłą wodę do szklanki, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i łyżeczkę suchych drożdży, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże.
Krok 2:
Włóż zmiękczone masło do miski, posiekaj nożem, dodaj cukier, przesianą mąkę pszenną, zmiel na okruchy.
Krok 3:
Wlej ciasto (piana powinna pojawić się na powierzchni mieszanki) do głębokiej miski, wbij jajko kurze, wlej ciepłe mleko, dodaj sól, wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.
Krok 4:
Wlej płynną mieszaninę do miski z kruszonką i zagniataj elastyczne gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 5:
Po określonym czasie możesz przejść do pieczenia strudla. Podczas gdy ciasto stoi w lodówce. Przygotuj nadzienie. Mięso mielone można samodzielnie nakręcić z wieprzowiny i wołowiny, wziętych w równych częściach, lub użyć gotowego. Do mięsa mielonego dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz czosnek z łuski i pokrój kilka goździków w kostkę.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień. Smaż cebulę i czosnek, aż będą przezroczyste. Wysyłamy do nich mięso mielone, smażymy je przez 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usuń mięso mielone z patelni.
Krok 7:
Posiekaj białą kapustę w cienkie paski lub kostki, rozłóż na patelni, na której smażono mięso mielone, nie można już dodawać oleju.
Krok 8:
Smażyć na mały rumieniec. Dodaj sól, czarny pieprz i inne przyprawy do smaku do kapusty, wymieszaj. Wlej trochę wody i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
Krok 9:
Umyj ziemniaki, obierz, pokrój na duże kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odsącz część bulionu. Robimy tłuczone ziemniaki, pozwalamy im trochę ostygnąć.
Krok 10:
Rozwałkuj gotowe ciasto na prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 0,3 centymetra.
Krok 11:
Rozłóż przygotowane nadzienie na cieście, możesz połączyć ziemniaki, mięso i kapustę i wymieszać lub ułożyć warstwami, esencja się nie zmienia.
Krok 12:
Ciasto z nadzieniem zwijamy w rolkę.
Krok 13:
Umieść go w naoliwionej formie. Umieść w ciepłym miejscu na pół godziny, aby się podnieść. Posmaruj ubitym jajkiem kurzym i posyp sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Krok 14:
Wyjmujemy strudel z piekarnika i podajemy do stołu z herbatą lub kawą. Z reguły podaje się go na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g