niesłodzona bułka Strudel z mięsem ziemniaczanym i kapustą

bardzo smaczna i satysfakcjonująca bułka tarta z pikantnym nadzieniem do herbaty! Strudel to bułka z mąki pieczona z różnymi nadzieniami. To danie przyszło do nas z kuchni austriackiej, w jego ojczyźnie strudel wypiekano z ciasta wyciągowego i z reguły z nadzieniem jabłkowym. Teraz przepis na strudel jest dość popularny z tak niesłodzonym nadzieniem, jak mięso, kapusta i ziemniaki, a do jego przygotowania używa się innego ciasta: francuskiego, drożdżowego, drożdżowego, a nawet kruchego. Dlatego każda gospodyni domowa może wybrać dla siebie przepis na to ciekawe danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 55 % 26 g
260 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki strudla. Możesz użyć gotowego francuskiego ciasta drożdżowego lub ugotować go w domu. Proces ten jest oczywiście czasochłonny i czasochłonny, ale czasami możesz ciężko pracować. Wlej ciepłą wodę do szklanki, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i łyżeczkę suchych drożdży, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż zmiękczone masło do miski, posiekaj nożem, dodaj cukier, przesianą mąkę pszenną, zmiel na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciasto (piana powinna pojawić się na powierzchni mieszanki) do głębokiej miski, wbij jajko kurze, wlej ciepłe mleko, dodaj sól, wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płynną mieszaninę do miski z kruszonką i zagniataj elastyczne gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie możesz przejść do pieczenia strudla. Podczas gdy ciasto stoi w lodówce. Przygotuj nadzienie. Mięso mielone można samodzielnie nakręcić z wieprzowiny i wołowiny, wziętych w równych częściach, lub użyć gotowego. Do mięsa mielonego dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz czosnek z łuski i pokrój kilka goździków w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień. Smaż cebulę i czosnek, aż będą przezroczyste. Wysyłamy do nich mięso mielone, smażymy je przez 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usuń mięso mielone z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj białą kapustę w cienkie paski lub kostki, rozłóż na patelni, na której smażono mięso mielone, nie można już dodawać oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć na mały rumieniec. Dodaj sól, czarny pieprz i inne przyprawy do smaku do kapusty, wymieszaj. Wlej trochę wody i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj ziemniaki, obierz, pokrój na duże kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odsącz część bulionu. Robimy tłuczone ziemniaki, pozwalamy im trochę ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj gotowe ciasto na prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 0,3 centymetra.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż przygotowane nadzienie na cieście, możesz połączyć ziemniaki, mięso i kapustę i wymieszać lub ułożyć warstwami, esencja się nie zmienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto z nadzieniem zwijamy w rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść go w naoliwionej formie. Umieść w ciepłym miejscu na pół godziny, aby się podnieść. Posmaruj ubitym jajkiem kurzym i posyp sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmujemy strudel z piekarnika i podajemy do stołu z herbatą lub kawą. Z reguły podaje się go na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy