skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozwałkuj arkusz ciasta francuskiego bez drożdży do około 30 cm * 35 cm (w tym przypadku musisz skupić się na wielkości blachy do pieczenia). Połóż zwinięty arkusz ciasta na odwróconej blasze do pieczenia, po przykryciu go papierem do pieczenia. Posyp ciasto cukrem pudrem.
Krok 2:
Aby ciasto francuskie nie rosło zbyt mocno podczas pieczenia, połóż arkusz papieru do pieczenia na wierzchu ciasta i przykryj go kolejną odwróconą blachą do pieczenia. Wszystkie te konstrukcje wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy przez 20 minut.
Krok 3:
Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, ostrożnie przenosimy ciasto na deskę i kroimy je raz wzdłuż i raz w poprzek. Powinieneś mieć 4 równe części. Przenosimy ciasta na ruszt i pozwalamy im całkowicie ostygnąć.
Krok 4:
W tym czasie przygotowujemy krem. Wlej mleko do kadzi, umieść na kuchence i zagotuj mleko, dodaj wanilinę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstawiamy mleko na 10 minut. W tym czasie pocieramy żółtka pozostałym cukrem i skrobią kukurydzianą. Mieszankę jajeczną przenosimy do kadzi z mlekiem i wkładamy z powrotem do pieca. Ciągle mieszając, na średnim ogniu doprowadź krem do zagęszczenia. Następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Przygotuj górną warstwę ciasta ze wzorem. Aby to zrobić, najpierw przygotuj lukier: dokładnie wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Wlej glazurę na ciasto i delikatnie rozprowadź na całej powierzchni. Na wierzchu roztopioną gorzką czekoladą nakładamy poziome paski. Następnie ostrożnie narysuj nożem prostopadle do poziomych pasków linii, najpierw od góry do dołu, potem od dołu do góry i tak dalej.
Krok 6:
Zbierz ciasto: rozłóż ciasto na desce, równomiernie przykryj 1/3 kremu, powtórz tę procedurę jeszcze 2 razy. Na ostatniej trzeciej warstwie instalujemy ciasto z lukrem. Powstałe ciasto kroimy na 3 porcje ciastek. Aby ciasta były smaczniejsze, odstawiamy je na chwilę, aby ciasto nasiąkło kremem.
wzór górnej warstwy tego ciasta bardzo przypomina Pasek Aleksandra, od którego ciasto ma swoją nazwę. Ale na tym kończy się podobieństwo tych dwóch słodyczy. Zamiast ciasta kruchego stosuje się warstwy ciasta francuskiego bez drożdży, a jako nadzienie przygotowuje się krem na żółtkach. Cóż, na ostatnim etapie przygotowuje się lukier, który zawiera cukier puder i sok z cytryny. W ten sposób ciasto nabiera lekkiego cytrynowego smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal / 100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g