skład / składniki
metoda gotowania
1. Podgrzej mleko i czystą wodę pitną. I już ciepły płyn wymieszać z szybko działającymi drożdżami w czystej misce.
2. Wbij jajko do miski z drożdżami i mlekiem. Dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło i wlej również do miski.
3. Mąkę pszenną najwyższej jakości przesiać osobno do czystego i suchego pojemnika,a następnie w małych porcjach, 2-3 razy, wymieszać z drożdżami. Przenieś masę, gdy tylko stanie się grubsza, na powierzchnię roboczą i zagniataj ciasto rękami. Powinien być miękki i przewiewny w swojej strukturze, najważniejsze jest, aby nie mieszać do napiętego stanu. Jeśli jest robot kuchenny lub mikser ze specjalną dyszą, możesz go bezpiecznie użyć do tych celów.
4. Przenieś ciasto do miski. Przykryj folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Następnie pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na godzinę lub dwie, aby pasowało i zwiększało objętość.
5. W międzyczasie przygotuj blachę do pieczenia bułek. Przykryj go pergaminem lub specjalną matą silikonową, aby bułki się nie przykleiły.
6. Gdy ciasto się powiększy, podziel je na 8 równych części, z których uformuj okrągłe kulki. Ułóż bułki na pergaminie, zachowując odległość między bułkami co najmniej kilka centymetrów. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw je w cieple przez około godzinę.
7. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
8. W małej misce lub głębokim talerzu ubij jajko, aby posmarować wierzch bułek. Ma to na celu zapewnienie, że bułki mają piękną błyszczącą skórkę. Ponadto nasiona sezamu będą lepiej trzymane na powierzchni ciasta.
8. Posmaruj wierzch bułek mieszanką jajeczną i posyp sezamem.
9. Włóż bułki do piekarnika piec przez 15-20 minut, aż będą apetyczne na złoty kolor.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g