bułki Brioche do burgerów

Teraz możesz sam ugotować swoje ulubione hamburgery! Bułeczki Brioche do burgerów to dobra alternatywa dla fanów fast foodów. Rzeczywiście, korzystając z tego prostego przepisu, pyszne i apetyczne burgery można przygotować w domu, co w końcu będzie znacznie mniej szkodliwe. Te bułeczki Brioche w niczym nie ustępują swoim odpowiednikom z kawiarni fast food, a smak jest jeszcze smaczniejszy i bardziej przestronny.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 72 % 38 g
245 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Podgrzej mleko i czystą wodę pitną. I już ciepły płyn wymieszać z szybko działającymi drożdżami w czystej misce.

2. Wbij jajko do miski z drożdżami i mlekiem. Dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło i wlej również do miski.

3. Mąkę pszenną najwyższej jakości przesiać osobno do czystego i suchego pojemnika,a następnie w małych porcjach, 2-3 razy, wymieszać z drożdżami. Przenieś masę, gdy tylko stanie się grubsza, na powierzchnię roboczą i zagniataj ciasto rękami. Powinien być miękki i przewiewny w swojej strukturze, najważniejsze jest, aby nie mieszać do napiętego stanu. Jeśli jest robot kuchenny lub mikser ze specjalną dyszą, możesz go bezpiecznie użyć do tych celów.

4. Przenieś ciasto do miski. Przykryj folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Następnie pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na godzinę lub dwie, aby pasowało i zwiększało objętość.

5. W międzyczasie przygotuj blachę do pieczenia bułek. Przykryj go pergaminem lub specjalną matą silikonową, aby bułki się nie przykleiły.

6. Gdy ciasto się powiększy, podziel je na 8 równych części, z których uformuj okrągłe kulki. Ułóż bułki na pergaminie, zachowując odległość między bułkami co najmniej kilka centymetrów. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw je w cieple przez około godzinę.

7. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

8. W małej misce lub głębokim talerzu ubij jajko, aby posmarować wierzch bułek. Ma to na celu zapewnienie, że bułki mają piękną błyszczącą skórkę. Ponadto nasiona sezamu będą lepiej trzymane na powierzchni ciasta.

8. Posmaruj wierzch bułek mieszanką jajeczną i posyp sezamem.

9. Włóż bułki do piekarnika piec przez 15-20 minut, aż będą apetyczne na złoty kolor.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy