Czarne bułeczki do burgerów

takimi bułeczkami na pewno pokonasz wszystkich! Czarne bułeczki burgerowe mają bardzo zabawny wygląd, który z pewnością zaskoczy innych. Ich niezwykły kolor uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta specjalnego barwnika spożywczego, który można kupić w wyspecjalizowanych sklepach lub działach supermarketu. W przeciwnym razie takie bułeczki nie różnią się od klasycznych - w środku są równie smaczne i miękkie.
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 62 % 37 g
316 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

główną cechą tych bułek jest ich niezwykły kolor. Taki czarny nasycony kolor można osiągnąć, stosując odpowiedni barwnik spożywczy. Można go kupić w specjalnych sekcjach supermarketów lub w sklepach dla piekarzy. Ilość barwnika może różnić się od podanej w przepisie i zależy od konkretnej marki i nasycenia pigmentu. Aby uzyskać pożądany kolor bułek, zaleca się dodawanie go po trochu do ciasta, aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu.

aby zrobić czarne bułeczki, musisz przestrzegać tego samego schematu, co w przypadku zwykłych bułek burgerowych. Przesiej mąkę pszenną do miski. Wymieszaj z solą i cukrem, dodaj drożdże instant.

podgrzej mleko ,aż będzie ciepłe (temperatura około 35 stopni Celsjusza). Wlej ciepłe mleko do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj. Dodaj bezwonny olej roślinny.

czarny barwnik spożywczy Dodaj również do miski i wymieszaj w misce z innymi składnikami.

zagnieść miękkie i elastyczne ciasto rękami, w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej. Aby czarny barwnik nie rozmazywał rąk, możesz je wstępnie nasmarować olejem roślinnym.

uformuj kulkę ciasta i zawiń ją w folię spożywczą, aby nie wyschła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aby powiększyć.

po podwojeniu ciasta podziel jego równe części i zwiń je w okrągłe bułeczki. Przenieś je na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

rozpuść kawałek masła w łaźni wodnej i posmaruj nim uformowane bułeczki. Posyp bułeczki sezamem na wierzchu.

umieść blachę do pieczenia z bułkami z rozgrzany piekarnik na 15-20 minut. Gotowość do sprawdzenia za pomocą wykałaczki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy