skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Aby przygotować ciasta, wymieszaj jajka, miód, kefir i cukier za pomocą miksera. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej torebkę proszku do pieczenia i partiami dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj wszystko ze średnią prędkością miksera. Rezultatem jest rzadkie ciasto, z którego przygotujemy trzy ciasta.
Krok 3:
Wlej trzecią część ciasta do naczynia do pieczenia pokrytego papierem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Więc upiecz wszystkie ciasta.
Krok 4:
Pozwól ciastom ostygnąć i przygotuj krem.
Krok 5:
Aby przygotować krem, zmiękczone masło miesza się ze skondensowanym mlekiem, aż będzie gładkie. Na chwilę zostawimy krem maślano-mleczny i zajmiemy się cytrusami. Obierz pomarańczę i cytrynę wrzącą wodą, pokrój na małe kawałki i posiekaj blenderem.
Krok 6:
Puree cytrusowe Dodaj do kremu maślanego i wymieszaj mikserem z małą prędkością. Krem cytrusowy jest gotowy, ciasta ostygły i tworzymy ciasto.
Krok 7:
Obficie posmaruj kremem każde ciasto i boki ciasta. Wysyłamy ciasto do lodówki namoczyć przez 2 godziny. Gotowe ciasto dekorujemy do woli (Zwykle dekoruję czekoladą) i podajemy do stołu.
Krok 8:
Miód na kefirze z maślanym kremem cytrusowym jest gotowy! Smacznego!
ciasta miodowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ciasto na kefirze jest bardzo miękkie i delikatne. Pieczone ciasta można smarować kwaśną śmietaną, masłem, czekoladą i innymi kremami, ale moim zdaniem owocowy krem cytrusowy o wyjątkowej kwaskowatości jest bardzo odpowiedni do tego ciasta. Ciasto okazuje się duże i ciężkie, dla dużej firmy. Jeśli twoja rodzina składa się z niewielkiej liczby osób, możesz zmniejszyć składniki o połowę, które są specjalnie dobrane, aby wygodnie je zmniejszyć. Mam nadzieję, że bardzo podoba ci się mój przepis na ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g