miód na kefirze z kremem cytrusowym

miękkie, smaczne i duże ciasto można szybko przygotować. Uwielbiam piec miód na kefirze. Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu i jest niedrogie w produktach, okazuje się duże i wysokie. Możesz posmarować ciasta dowolnym kremem, naprawdę podoba mi się maślany krem cytrusowy w tym torcie.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 71 % 40 g
285 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasta, wymieszaj jajka, miód, kefir i cukier za pomocą miksera. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej torebkę proszku do pieczenia i partiami dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj wszystko ze średnią prędkością miksera. Rezultatem jest rzadkie ciasto, z którego przygotujemy trzy ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trzecią część ciasta do naczynia do pieczenia pokrytego papierem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Więc upiecz wszystkie ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól ciastom ostygnąć i przygotuj krem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować krem, zmiękczone masło miesza się ze skondensowanym mlekiem, aż będzie gładkie. Na chwilę zostawimy krem maślano-mleczny i zajmiemy się cytrusami. Obierz pomarańczę i cytrynę wrzącą wodą, pokrój na małe kawałki i posiekaj blenderem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Puree cytrusowe Dodaj do kremu maślanego i wymieszaj mikserem z małą prędkością. Krem cytrusowy jest gotowy, ciasta ostygły i tworzymy ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obficie posmaruj kremem każde ciasto i boki ciasta. Wysyłamy ciasto do lodówki namoczyć przez 2 godziny. Gotowe ciasto dekorujemy do woli (Zwykle dekoruję czekoladą) i podajemy do stołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miód na kefirze z maślanym kremem cytrusowym jest gotowy! Smacznego!

ciasta miodowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ciasto na kefirze jest bardzo miękkie i delikatne. Pieczone ciasta można smarować kwaśną śmietaną, masłem, czekoladą i innymi kremami, ale moim zdaniem owocowy krem cytrusowy o wyjątkowej kwaskowatości jest bardzo odpowiedni do tego ciasta. Ciasto okazuje się duże i ciężkie, dla dużej firmy. Jeśli twoja rodzina składa się z niewielkiej liczby osób, możesz zmniejszyć składniki o połowę, które są specjalnie dobrane, aby wygodnie je zmniejszyć. Mam nadzieję, że bardzo podoba ci się mój przepis na ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy