skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Włóż masło, mąkę i szczyptę soli do miski blendera. Przerwij wszystko w okruchy.
Krok 3:
Dodaj śmietanę, jajko kurze, cukier puder i jeszcze raz wymieszaj na gładką masę.
Krok 4:
Ułóż gotowe ciasto na stole, uformuj w kształt kiełbasy. Podziel go na 4 części, zrób jedną nieco większą, reszta jest taka sama.
Krok 5:
Przenieś półfabrykaty do torby i włóż do lodówki do zestalenia na 30-60 minut.
Krok 6:
Przygotuj mieszankę orzechów. Wlej cukier puder do prażonych posiekanych orzechów i wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Gotowanie ganache. Wlej kakao, cukier i masło do chochli. Podpal i podgrzej, aż masło rozpuści się z cukrem i kakao.
Krok 8:
Wlej mleko do powstałej masy. Doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając, gotuj do pożądanej gęstości.
Krok 9:
Przenieś gotowy ganache do innego naczynia i pozwól mu ostygnąć.
Krok 10:
Wyjmij z lodówki, zwiń do żądanej średnicy i przenieś pierwszy, największy kęs ciasta do formy.
Krok 11:
Rozłóż 2 łyżki. łyżki dżemu, spłaszcz na całej powierzchni ciasta.
Krok 12:
Posyp posiekane orzechy cukrem pudrem na dżem. Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta, włóż do formy i powtórz dwa razy. Tylko trzy warstwy.
Krok 13:
Na ostatniej warstwie wykonaj kilka nakłuć widelcem, zawiń krawędzie i zrób wzór widelcem.
Krok 14:
Włóż do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni, do pieczenia, na 25-30 minut. Do złotego koloru.
Krok 15:
Gotowe ciasto ostudzić.Przykryj kremówką.
Krok 16:
Posyp okruchami orzechów.
Krok 17:
Pokrój na porcje i podawaj z herbatą. Miłej herbaty dla wszystkich!!!
przepis na to ciasto jest niezwykle prosty i nie jest obciążony dużą ilością składników. Ale okazuje się niesamowicie smaczne, aromatyczne, słodkie ciasto z chrupiącą skórką i gorącym nadzieniem. Ze względu na swoją wszechstronność za każdym razem możesz przygotować ciasto z różnymi nadzieniami.
właśnie taka słodycz staje się uosobieniem domowego ciepła i komfortu, których tak często brakuje nam wszystkim we współczesnym życiu. Takie ciasto okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo pachnące. Wypieki wypełnią Twój dom gęstym i bogatym smakiem, a nadzienie z gorących jagód lub owoców pokryte apetyczną chrupiącą skórką dosłownie doprowadzi każdego do szaleństwa. Przysmak spodoba się nie tylko słodyczom, ponieważ nie ma śladu słodyczy.
szukając prostej i smacznej wersji domowego wypieku, koniecznie sprawdź ten przepis na kruche ciasto z dżemem. Apetyczny, szybki i reprezentacyjny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g