domowe ciasto kruche z orzechami włoskimi i dżemem

smak dżemu porzeczkowego i orzechów doskonale harmonizuje w tym kruchym cieście. Taki słodki Pyro. ciasto bez drożdży. W tym celu stosuje się proste składniki. Możesz eksperymentować z nadzieniem do ciasta kruchego.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 20 g
węglowodany 63 % 45 g
377 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło, mąkę i szczyptę soli do miski blendera. Przerwij wszystko w okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę, jajko kurze, cukier puder i jeszcze raz wymieszaj na gładką masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż gotowe ciasto na stole, uformuj w kształt kiełbasy. Podziel go na 4 części, zrób jedną nieco większą, reszta jest taka sama.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś półfabrykaty do torby i włóż do lodówki do zestalenia na 30-60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj mieszankę orzechów. Wlej cukier puder do prażonych posiekanych orzechów i wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowanie ganache. Wlej kakao, cukier i masło do chochli. Podpal i podgrzej, aż masło rozpuści się z cukrem i kakao.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko do powstałej masy. Doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając, gotuj do pożądanej gęstości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowy ganache do innego naczynia i pozwól mu ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij z lodówki, zwiń do żądanej średnicy i przenieś pierwszy, największy kęs ciasta do formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż 2 łyżki. łyżki dżemu, spłaszcz na całej powierzchni ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp posiekane orzechy cukrem pudrem na dżem. Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta, włóż do formy i powtórz dwa razy. Tylko trzy warstwy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na ostatniej warstwie wykonaj kilka nakłuć widelcem, zawiń krawędzie i zrób wzór widelcem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni, do pieczenia, na 25-30 minut. Do złotego koloru.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe ciasto ostudzić.Przykryj kremówką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp okruchami orzechów.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój na porcje i podawaj z herbatą. Miłej herbaty dla wszystkich!!!

przepis na to ciasto jest niezwykle prosty i nie jest obciążony dużą ilością składników. Ale okazuje się niesamowicie smaczne, aromatyczne, słodkie ciasto z chrupiącą skórką i gorącym nadzieniem. Ze względu na swoją wszechstronność za każdym razem możesz przygotować ciasto z różnymi nadzieniami.
właśnie taka słodycz staje się uosobieniem domowego ciepła i komfortu, których tak często brakuje nam wszystkim we współczesnym życiu. Takie ciasto okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo pachnące. Wypieki wypełnią Twój dom gęstym i bogatym smakiem, a nadzienie z gorących jagód lub owoców pokryte apetyczną chrupiącą skórką dosłownie doprowadzi każdego do szaleństwa. Przysmak spodoba się nie tylko słodyczom, ponieważ nie ma śladu słodyczy.
szukając prostej i smacznej wersji domowego wypieku, koniecznie sprawdź ten przepis na kruche ciasto z dżemem. Apetyczny, szybki i reprezentacyjny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy