skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na ciasto czekoladowe na białkach, potrzebujemy: białek jaj, kakao, mąki, cukru pudru, cukru, cukru waniliowego i soku z cytryny.
Krok 2:
Przesiej mąkę z kakao i cukrem pudrem.
Krok 3:
Ubij białka na puszystą masę. Powinien być lekki i przewiewny.
Krok 4:
Kontynuując ubijanie, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masa powinna lekko zgęstnieć.
Krok 5:
Wlej sok z cytryny. Ubijaj jeszcze przez około 2 minuty, aż masa będzie gęsta. Na powierzchni powinny pozostać ślady po koronach. Ale jednocześnie masa powinna zachować płynność.
Krok 6:
W częściach dodaj przesianą mąkę z kakao i cukrem pudrem do białek, delikatnie mieszając szpatułką od góry do dołu, aby zapobiec osiadaniu białek.
Krok 7:
Powinno zrobić lekkie, przewiewne, jednorodne ciasto.
Krok 8:
Przenieś ciasto do formy do ciasta. Nie musisz niczego smarować. Stuknij formę w stół, aby duże pęcherzyki powietrza opuściły ciasto.
Krok 9:
Piec babeczkę przez 25-30 minut w 180°C.
Krok 10:
Wyjmij formę z babeczką z piekarnika, odwróć i umieść na ruszcie. Jednocześnie sama babeczka nie powinna dotykać kraty, tylko krawędzi formy. Jeśli babeczka unosi się nad powierzchnią formy, ochłodzić nie na ruszcie, ale na dwóch szklankach, na których spoczywają tylko krawędzie formy. Ostudzić babeczkę.
Krok 11:
Gdy babeczka ostygnie, przeciągnij szpatułką wzdłuż boków formy i wyjmij biszkopt z formy.
Krok 12:
Impregnacja.
Krok 13:
Podgrzej dżem i posmaruj nim biszkopt na wierzchu i bokach. Włóż babeczkę do lodówki, aż dżem stwardnieje.
Krok 14:
Lukier. Aby zrobić lukier, potrzebujemy ciemnej lub gorzkiej czekolady i masła.
Krok 15:
Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w rondlu na małym ogniu wraz z masłem. Powinieneś uzyskać gładką błyszczącą masę.
Krok 16:
Skrop babeczkę polewą czekoladową. Włóż babeczkę do lodówki, aż lukier stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g