babeczka czekoladowa na białkach z polewą czekoladową

Ta babeczka to dobre rozwiązanie, gdy trzeba poddać recyklingowi białka. Okresowo mam białka jaj. Dobrze, że można je przechowywać wystarczająco długo w lodówce, a jeszcze dłużej w zamrażarce. Dlatego, gdy gromadzą się 3-5 sztuk, gotuję coś, w którym wystarczy użyć tylko białek. Zwykle pieczę ciasteczka. Tym razem chciałem czegoś bardziej znaczącego. Ta babeczka, według przepisu słynnego naukowca ciasta Chadeiki, okazała się najbardziej przewiewna ze wszystkiego, co kiedykolwiek ugotowałem. Przypomina nieco pieczony suflet.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 72 % 46 g
309 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na ciasto czekoladowe na białkach, potrzebujemy: białek jaj, kakao, mąki, cukru pudru, cukru, cukru waniliowego i soku z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę z kakao i cukrem pudrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka na puszystą masę. Powinien być lekki i przewiewny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując ubijanie, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masa powinna lekko zgęstnieć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sok z cytryny. Ubijaj jeszcze przez około 2 minuty, aż masa będzie gęsta. Na powierzchni powinny pozostać ślady po koronach. Ale jednocześnie masa powinna zachować płynność.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W częściach dodaj przesianą mąkę z kakao i cukrem pudrem do białek, delikatnie mieszając szpatułką od góry do dołu, aby zapobiec osiadaniu białek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinno zrobić lekkie, przewiewne, jednorodne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto do formy do ciasta. Nie musisz niczego smarować. Stuknij formę w stół, aby duże pęcherzyki powietrza opuściły ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec babeczkę przez 25-30 minut w 180°C.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij formę z babeczką z piekarnika, odwróć i umieść na ruszcie. Jednocześnie sama babeczka nie powinna dotykać kraty, tylko krawędzi formy. Jeśli babeczka unosi się nad powierzchnią formy, ochłodzić nie na ruszcie, ale na dwóch szklankach, na których spoczywają tylko krawędzie formy. Ostudzić babeczkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy babeczka ostygnie, przeciągnij szpatułką wzdłuż boków formy i wyjmij biszkopt z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Impregnacja.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podgrzej dżem i posmaruj nim biszkopt na wierzchu i bokach. Włóż babeczkę do lodówki, aż dżem stwardnieje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lukier. Aby zrobić lukier, potrzebujemy ciemnej lub gorzkiej czekolady i masła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w rondlu na małym ogniu wraz z masłem. Powinieneś uzyskać gładką błyszczącą masę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Skrop babeczkę polewą czekoladową. Włóż babeczkę do lodówki, aż lukier stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy