Babeczka z czerwonymi gruszkami na Śnieżce

gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Okazuje się, że na podstawie "Śnieżki" możesz ugotować bardzo smaczne i delikatne ciasto. Byłem po prostu zdumiony miękkością i smakiem powstałego ciasta. Z tymi samymi składnikami, z tą samą technologią gotowania, ale ze zwykłym kefirem, babeczka jest gęstsza i nie smakuje tak dobrze. Ale z "Śnieżką" to zupełnie inna sprawa. Jest kruchy, aromatyczny, słodkawy w smaku i bardzo łagodny. Nawet następnego dnia nie traci swojej lekkości, jeśli jest przechowywany w wiązanej torbie. Pamiętaj, aby spróbować gotować.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 70 % 32 g
222 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto z czerwonymi gruszkami na sfermentowanym produkcie mlecznym "Snowball", potrzebujemy: mąki," Snowball", dużych wybranych jaj, cukru, dojrzałej soczystej pachnącej gruszki, oleju roślinnego i proszku do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz żółtka, cukier i olej roślinny. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej "Śnieżkę" i jeszcze raz ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Mąkę włożyć do ubitych żółtek i jeszcze raz ubić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij białka osobno w bujną, gęstą masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj białka z ciastem, mieszając ciasto szpatułką od góry do dołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Otrzymasz jednorodne, przewiewne ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gruszki umyć, osuszyć. Pokrój w cienkie plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż część ciasta. Ułóż plasterki gruszki na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać pozostałe ciasto. Piec ciasto przez około 30 minut w 180°C. Lepiej nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Pozostaw gotowe ciasto w schłodzonym piekarniku na 15 minut. Smacznego!

cukry można umieścić jeszcze mniej niż w przepisie. & laquo;Śnieżka & raquo; i tak jest słodkawa, więc i tak nie będzie bez smaku babeczki. Ale nadmiar cukru może zepsuć smak gotowych wypieków.

oprócz gruszek możesz użyć ulubionych owoców lub jagód, na przykład truskawek, porzeczek, wiśni, moreli. Jabłka też są w porządku, ale soczyste i pokrojone w cienkie plasterki, aby upiec w pół godziny.

im bardziej aromatyczna jest gruszka, tym smaczniejsza jest babeczka. Dlatego do przepisu lepiej jest używać odmian takich jak konferencja lub sezonowe czerwone gruszki. Musisz tylko wybrać owoce, które nie są twarde. Ciasto nie piecze się długo,więc twarde gruszki nie będą miały czasu na upieczenie i nadanie mu smaku. Jeśli skórka owoców jest twarda, najlepiej ją odciąć.
możesz podać taką babeczkę z herbatą, kawą. Pyszne z ciepłym mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy