Beza aquafaba

delikatna i przewiewna beza bez jajek! Koniecznie ugotuj! Beza aquafaba to dietetyczny deser wegetariański, który nie wymaga wiele wysiłku. Gospodynie domowe, które nie wyobrażają sobie przewiewnej bezy bez użycia białek, będą mile zaskoczone. Całkowicie nieoczekiwany Składnik, łatwość przygotowania i eksplozja smaku, ten przepis musi znaleźć się w każdej książce kucharskiej!
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 69 g
283 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

aquafaba to wyjątkowy płyn, który może stać się podstawą wielu wegetariańskich lub bezmięsnych słodyczy. W przepisie na bezę możesz użyć płynu z groszku w puszkach lub ugotować go samodzielnie. Aby to zrobić, namocz ciecierzycę w wodzie przez 8 godzin, spuść, załaduj na patelnię i napełnij czystą wodą. Gotuj przez około dwie godziny (aż groszek stanie się miękki), stopniowo dodawaj wodę, w wyniku czego powinno pozostać około 150 ml wywaru. Odcedź, lekko ostudź i użyj do przygotowania bezy.

więc aquafaba jest dostępna... Wlej go do miski miksera i ubij na największych obrotach, aż powstanie bujna piana, możesz dodać sól. Cały proces trwa około 5 minut, a powstała masa nie różni się zewnętrznie od klasycznych ubitych białek.

bez przerywania procesu ubijania zaczynamy wprowadzać cukier. Powinien być dodawany w małych porcjach, z każdą łyżką masa stanie się coraz bardziej gęsta i błyszcząca. Po wprowadzeniu całego cukru dodajemy wanilinę i kwas cytrynowy, które można zastąpić sokiem z cytryny. Całkowity czas ubijania aquafaby z cukrem wynosi 10 minut.

powstałą masę na bezę przenosimy do torby cukierniczej lub strzykawki i sadzimy na blasze do pieczenia, którą należy przykryć papierem lub matą silikonową. Jeśli nie ma torby, po prostu rozłóż ją łyżką.

suszymy bezę w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, nie zwiększamy ciepła, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przypalenia blatów. Proces suszenia jest dość długi, trwa od 1,5 do 2 godzin, w zależności od mocy piekarnika i wielkości ciast. Aby sprawdzić gotowość, usuń jedną bezę. Jeśli łatwo odsuwa się od maty lub papieru i jest twardy po ściśnięciu, możesz go wyłączyć. Ciasteczka zostawiamy w zamkniętym piekarniku, aż całkowicie ostygną.

gotowe bezy można przechowywać przez kilka dni, jedząc złożyć je w szczelnym pojemniku z papierową serwetką na dnie.

Przygotuj i zaskocz gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Aakwafaba - 84   kcal/100g

Podobne przepisy