skład / składniki
metoda gotowania
aquafaba to wyjątkowy płyn, który może stać się podstawą wielu wegetariańskich lub bezmięsnych słodyczy. W przepisie na bezę możesz użyć płynu z groszku w puszkach lub ugotować go samodzielnie. Aby to zrobić, namocz ciecierzycę w wodzie przez 8 godzin, spuść, załaduj na patelnię i napełnij czystą wodą. Gotuj przez około dwie godziny (aż groszek stanie się miękki), stopniowo dodawaj wodę, w wyniku czego powinno pozostać około 150 ml wywaru. Odcedź, lekko ostudź i użyj do przygotowania bezy.
więc aquafaba jest dostępna... Wlej go do miski miksera i ubij na największych obrotach, aż powstanie bujna piana, możesz dodać sól. Cały proces trwa około 5 minut, a powstała masa nie różni się zewnętrznie od klasycznych ubitych białek.
bez przerywania procesu ubijania zaczynamy wprowadzać cukier. Powinien być dodawany w małych porcjach, z każdą łyżką masa stanie się coraz bardziej gęsta i błyszcząca. Po wprowadzeniu całego cukru dodajemy wanilinę i kwas cytrynowy, które można zastąpić sokiem z cytryny. Całkowity czas ubijania aquafaby z cukrem wynosi 10 minut.
powstałą masę na bezę przenosimy do torby cukierniczej lub strzykawki i sadzimy na blasze do pieczenia, którą należy przykryć papierem lub matą silikonową. Jeśli nie ma torby, po prostu rozłóż ją łyżką.
suszymy bezę w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, nie zwiększamy ciepła, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przypalenia blatów. Proces suszenia jest dość długi, trwa od 1,5 do 2 godzin, w zależności od mocy piekarnika i wielkości ciast. Aby sprawdzić gotowość, usuń jedną bezę. Jeśli łatwo odsuwa się od maty lub papieru i jest twardy po ściśnięciu, możesz go wyłączyć. Ciasteczka zostawiamy w zamkniętym piekarniku, aż całkowicie ostygną.
gotowe bezy można przechowywać przez kilka dni, jedząc złożyć je w szczelnym pojemniku z papierową serwetką na dnie.
Przygotuj i zaskocz gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Aakwafaba - 84 kcal/100g