frytki z kurczaka z pieczarkami

Spróbuj tego delikatnego kurczaka! Po prostu objadanie się! Fricase z kurczaka z pieczarkami to bardzo smaczne i delikatne danie z udek z kurczaka z dodatkiem smażonych warzyw, grzybów i sosu na bazie śmietany. To fricase można podawać jako samodzielne danie z sałatką ze świeżych warzyw i świeżych warzyw oraz świeżą, chrupiącą bagietką. Jest niesamowicie pyszny!
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
140 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie wymuszonej wentylacji (konwekcji).

2. Udka z kurczaka dobrze opłucz pod zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.

3. Wymieszaj mąkę z solą i czarnym pieprzem i wlej ją do gęstej dużej torby z zapięciem. Włóż kawałki kurczaka do torby z mąką i przyprawami, szczelnie zamknij i dokładnie wymieszaj całą zawartość torby.

4. Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do tego dania. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, opłucz i drobno posiekaj. Pieczarki umyć również pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.

5. Wlej połowę porcji oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej ją i ułóż udka z kurczaka, potrząsając nadmiar panierki. Smaż kurczaka na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie przenieś smażone uda na czysty talerz.

6. Wlej pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię, na której smażono kurczaka, i dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 5 minut na średnim ogniu, aż będą złote. Następnie doda  pokrojone pieczarki i czosnek na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby będą gotowe. Następnie włóż wcześniej smażone udka z kurczaka na patelnię. Wlej wytrawne białe wino i gotuj, aż alkohol prawie cały wyparuje.

7. Zdejmij patelnię z udkami z kurczaka z ognia i przenieś wszystko do naczynia do pieczenia, zalej bulionem z kurczaka. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz naczynie przez około 40-45 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane.

8. Wlej ciężką śmietanę do miski i włóż żółtka. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie i dodaj trochę świeżego estragonu. Wlać powstałą mieszaninę do rondla i postawić na małym ogniu. Gotuj mieszaninę, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do momentu, aż zacznie gęstnieć. Na koniec wlej sok z cytryny.

9. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij naczynie z piekarnika i polej je kremowym sosem. Dopraw gałązkami tymianku na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy