skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujmy więc takie produkty. Mamy ciepłą wodę i mleko.Zetrzyj ser. Wlej 2 łyżki mleka do powlekania Kalach.
Krok 2:
Włóż drożdże do wody.
Krok 3:
Dodaj mleko, cukier i szklankę mąki. Wymieszaj wszystko i odłóż na bok.
Krok 4:
Następnie wymieszaj dwa jajka z olejem roślinnym.
Krok 5:
Dodaj teraz nasze masło z jajkami do mleka z drożdżami.
Krok 6:
Dodaj sól i dodaj mąkę, wymieszaj.
Krok 7:
Mąka nie jest wylewana na raz, ale w częściach. Może potrzebować więcej lub mniej.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na stole i dobrze ugniataj rękami.Teraz sprzątamy w ciepłym miejscu na godzinę. Wkładam ciasto do powolnej kuchenki. Włączam tryb Multipovar na 35gr. Na 30 minut.
Krok 9:
Tutaj mamy to podniesione. Wyciągamy go .
Krok 10:
Ugniataj lekko. Dzielimy go na 2 części.
Krok 11:
Podziel każdą część na 10 Kolobok. W sumie powinno być 20 koloboków.Ważyłam każdy.Aby były równomiernie ugotowane. Na każdym kawałku kładziemy mały kawałek masła. Podczas gdy robimy to wszystko, ciasto jest dla nas odpowiednie. Dlatego nie musisz poświęcać czasu na korektę.
Krok 12:
Rozciągnij i ugniataj każdą Kolobok rękami. Nie potrzebujesz wałka do ciasta. Nakładamy trochę sera.
Krok 13:
Teraz dodaj jak cheburek.Naciskamy dłonią, aby powietrze wyszło.
Krok 14:
I skręć w rurkę. Szczypanie końców.
Krok 15:
Robimy to ze wszystkimi . I kładziemy je na stole. I znowu, kiedy skończymy ostatnią Kolobok, to już u nas wzrosną.
Krok 16:
Teraz bierzemy jedną rurkę i lekko ją skręcamy.I skręć w Kałach.
Krok 17:
Kładziemy Kalachi na papierze . Powinno być wystarczająco dużo miejsca, nie kładziemy go blisko siebie. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut. Jednocześnie włączamy piekarnik na 180 stopni.
Krok 18:
Teraz, gdy już je mamy, posmaruj je żółtkiem. Do powlekania wymieszaj żółtka z 2 łyżkami mleka lub wody.Lub możesz po prostu wziąć jajka i wymieszać je. Po powlekaniu posyp kalachi makiem lub sezamem.I piecz przez 15 minut .
Krok 19:
Oto, co mamy. Smacznego.
bardzo lubię takie bajgle lub kalachi, szczególnie smaczne robią Turcy. Obficie posypują je sezamem. Ale dzisiaj mam Nasze, z serem w środku. Również bardzo smaczne. Dzięki masłu i serowi ciasto w środku jest warstwowe.Same bułeczki są delikatne, miękkie, smaczne.Oczywiście możesz je zrobić bez maku. Też pyszne!Lub posyp różnymi ziarnami sprzedawanymi na chleb.Podaje się je z herbatą, mlekiem, można na śniadanie z kawą. Dobrze tolerują zamrażanie. Rób na zdrowie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g