Kalachi z serem i makiem

bardzo smaczne! Kalachiki okazały się sławne! Myślę, że wszyscy kochają kalachi, bajgle! Proponuję pyszny, serowy przepis. Możesz dodać dużo sera lub bez niego. Wszystko zależy od Ciebie. Ale resztę robimy według przepisu!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 58 % 33 g
294 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujmy więc takie produkty. Mamy ciepłą wodę i mleko.Zetrzyj ser. Wlej 2 łyżki mleka do powlekania Kalach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż drożdże do wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko, cukier i szklankę mąki. Wymieszaj wszystko i odłóż na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wymieszaj dwa jajka z olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj teraz nasze masło z jajkami do mleka z drożdżami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i dodaj mąkę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mąka nie jest wylewana na raz, ale w częściach. Może potrzebować więcej lub mniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na stole i dobrze ugniataj rękami.Teraz sprzątamy w ciepłym miejscu na godzinę. Wkładam ciasto do powolnej kuchenki. Włączam tryb Multipovar na 35gr. Na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tutaj mamy to podniesione. Wyciągamy go .

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj lekko. Dzielimy go na 2 części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel każdą część na 10 Kolobok. W sumie powinno być 20 koloboków.Ważyłam każdy.Aby były równomiernie ugotowane. Na każdym kawałku kładziemy mały kawałek masła. Podczas gdy robimy to wszystko, ciasto jest dla nas odpowiednie. Dlatego nie musisz poświęcać czasu na korektę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozciągnij i ugniataj każdą Kolobok rękami. Nie potrzebujesz wałka do ciasta. Nakładamy trochę sera.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz dodaj jak cheburek.Naciskamy dłonią, aby powietrze wyszło.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I skręć w rurkę. Szczypanie końców.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Robimy to ze wszystkimi . I kładziemy je na stole. I znowu, kiedy skończymy ostatnią Kolobok, to już u nas wzrosną.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz bierzemy jedną rurkę i lekko ją skręcamy.I skręć w Kałach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kładziemy Kalachi na papierze . Powinno być wystarczająco dużo miejsca, nie kładziemy go blisko siebie. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut. Jednocześnie włączamy piekarnik na 180 stopni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Teraz, gdy już je mamy, posmaruj je żółtkiem. Do powlekania wymieszaj żółtka z 2 łyżkami mleka lub wody.Lub możesz po prostu wziąć jajka i wymieszać je. Po powlekaniu posyp kalachi makiem lub sezamem.I piecz przez 15 minut .

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Oto, co mamy. Smacznego.

bardzo lubię takie bajgle lub kalachi, szczególnie smaczne robią Turcy. Obficie posypują je sezamem. Ale dzisiaj mam Nasze, z serem w środku. Również bardzo smaczne. Dzięki masłu i serowi ciasto w środku jest warstwowe.Same bułeczki są delikatne, miękkie, smaczne.Oczywiście możesz je zrobić bez maku. Też pyszne!Lub posyp różnymi ziarnami sprzedawanymi na chleb.Podaje się je z herbatą, mlekiem, można na śniadanie z kawą. Dobrze tolerują zamrażanie. Rób na zdrowie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy