skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Mostek wołowy bez kości (wycięty, jeśli jest dostępny) dobrze spłukać pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi.
3. Świeże rozmaryn, oregano i tymianek spłukać zimną wodą i rozprowadzić na ręczniku papierowym, aby nadmiar wody.
4. Przygotuj naczynie do pieczenia o odpowiedniej wielkości lub głęboką blachę do pieczenia. Połóż połowę świeżych ziół na dnie formy. Połóż umyty mostek wołowy na ziołach.
5. Posyp mięso solą morską. Możesz dodać inne przyprawy według własnego gustu i pragnienia, ale mieszanka świeżych aromatycznych ziół i tak nada mostkowi subtelny aromat i pikantny smak.
6. Połóż resztę zieleni na mostku wołowym. Odłóż kilka gałązek rozmarynu na ostatnią dekorację naczynia.
7. Bulion mięsny zmieszany na pół z czystą wodą pitną delikatnie wlać do formy lub głębokiej blachy do pieczenia, w której znajduje się wołowina. Jako bulion mięsny możesz użyć wszystkiego, co masz pod ręką - kurczaka, wołowiny lub innych.
8. Przykryj mięso arkuszem folii spożywczej na wierzchu, aby mostek ugotował się we własnym soku.
9. Włóż mięso do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez około 4 godziny. W stosunkowo niskiej temperaturze wołowina będzie marnieć przez długi czas. Spowoduje to zniszczenie twardych włókien w nim. Dzięki temu mięso będzie soczyste i miękkie.
10. Po 4 godzinach duszenia wołowiny w piekarniku usuń folię spożywczą i polej mięso bulionem nagromadzonym w naczyniu do pieczenia. Następnie umieść mostek do pieczenia przez około półtorej godziny. Co 20-30 minut podlewaj mięso bulionem.
pieczony mostek wołowy podawać z gałązkami rozmarynu. Świeże warzywa są idealne jako dodatek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Mostek wołowy - 217 kcal/100g