skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie dorsza jest proste i szybkie, a jeśli uzupełnisz go pachnącymi ziołami, przyprawami, doprawisz olejem i dodasz kwaskowatość z cytryny i pomidorów, otrzymasz prawdziwe arcydzieło!
1. Przygotuj produkty do tego pysznego dania:
- umyj steki z dorsza, a następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi, osuszając je nadmiarem wilgoci;
- myjemy i suszymy pomidorki koktajlowe;
- pod ciepłą wodą za pomocą gąbki do mycia naczyń myję cytrynę, aby zmyć warstwę środka konserwującego, a następnie kroimy ją w plasterki. Kawałek cytryny można zostawić, aby następnie wlać z niego sok do gotowego dania;
- umyj ząbki czosnku, osusz je i odetnij końcówki, a łuski nie usuwamy - będzie ciekawiej i aromatycznie;
- opłucz gałązki tymianku i pietruszkę-potrzebujemy pierwszych do pieczenia, a pietruszką udekorujemy gotowe danie, ponieważ można je na razie ułożyć na ręczniku do wyschnięcia. Po drobno posiekaj natkę pietruszki nożem.
2. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.
3. Steki z dorsza posyp solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem, pocieraj kawałki ryby ze wszystkich stron przyprawami. W średniej wielkości misce wymieszaj oliwę z oliwek, całe pomidory koktajlowe, plasterki cytryny, ząbki czosnku i gałązki tymianku. Rozłóż powstałą mieszaninę w naczyniu do pieczenia, połóż steki z dorsza na wierzchu i lekko dociśnij do dna.
4. Wkładamy formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 15 minut. Ryba powinna w tym czasie stracić przezroczystość, a widelcem można ją zdemontować na włókna, co wskazuje na pełną gotowość.
gotowe danie podajemy na gorąco, nie zapominając o posypaniu drobno posiekaną natką pietruszki i zalaniu świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
pyszna i wykwintna kolacja jest gotowa, czas wezwać swoich bliskich do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Stek z dorsza - 204 kcal/100g