steki z dorsza pieczone z wiśniami

zdecydowanie! Najlepszy przepis na dorsza gotowanego w piekarniku! Steki z dorsza zapiekane z wiśniami to proste, ale bardzo smaczne i aromatyczne danie. Jeśli istnieje obawa przed gotowaniem ryb, najlepszym wyborem będzie dorsz. Dorsza trudno zepsuć przez rozgotowanie. Jednocześnie dobrze komponuje się z różnymi ziołami i przyprawami. Takie danie, w którym dorsz jest uzupełniony pomidorami i cytrynami, a także pachnącym tymiankiem, podbije każdego! Jest idealny zarówno na rodzinny obiad, jak i do serwowania gościom.
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

gotowanie dorsza jest proste i szybkie, a jeśli uzupełnisz go pachnącymi ziołami, przyprawami, doprawisz olejem i dodasz kwaskowatość z cytryny i pomidorów, otrzymasz prawdziwe arcydzieło!

1. Przygotuj produkty do tego pysznego dania:

- umyj steki z dorsza, a następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi, osuszając je nadmiarem wilgoci;

- myjemy i suszymy pomidorki koktajlowe;

- pod ciepłą wodą za pomocą gąbki do mycia naczyń myję cytrynę, aby zmyć warstwę środka konserwującego, a następnie kroimy ją w plasterki. Kawałek cytryny można zostawić, aby następnie wlać z niego sok do gotowego dania;

- umyj ząbki czosnku, osusz je i odetnij końcówki, a łuski nie usuwamy - będzie ciekawiej i aromatycznie;

- opłucz gałązki tymianku i pietruszkę-potrzebujemy pierwszych do pieczenia, a pietruszką udekorujemy gotowe danie, ponieważ można je na razie ułożyć na ręczniku do wyschnięcia. Po drobno posiekaj natkę pietruszki nożem.

2. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.

3. Steki z dorsza posyp solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem, pocieraj kawałki ryby ze wszystkich stron przyprawami. W średniej wielkości misce wymieszaj oliwę z oliwek, całe pomidory koktajlowe, plasterki cytryny, ząbki czosnku i gałązki tymianku. Rozłóż powstałą mieszaninę w naczyniu do pieczenia, połóż steki z dorsza na wierzchu i lekko dociśnij do dna.

4. Wkładamy formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 15 minut. Ryba powinna w tym czasie stracić przezroczystość, a widelcem można ją zdemontować na włókna, co wskazuje na pełną gotowość.

gotowe danie podajemy na gorąco, nie zapominając o posypaniu drobno posiekaną natką pietruszki i zalaniu świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

pyszna i wykwintna kolacja jest gotowa, czas wezwać swoich bliskich do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Stek z dorsza - 204   kcal/100g

Podobne przepisy