delikatne ciasto twarogowe z truskawkami

ciasto składa się z minimum składników. Truskawki są zawsze doskonałym nadzieniem do ciast, aw połączeniu z twarogiem otrzymasz niezwykle delikatny i soczysty przysmak.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 55 % 23 g
223 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Masło powinno być miękkie. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło, mąkę, proszek do pieczenia ciasta i szczyptę soli do miski miksera stojącego. Wymieszaj wszystko w okruchy z małą prędkością.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajko kurze, cukier, śmietanę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciasto do torby i do lodówki, aby schłodzić przez 30 do 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj truskawki, część pokrojoną w kostkę, część w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie nadzienia twarogowego. Przenieś twaróg do miski, dodaj jaja kurze, cukier, śmietanę, skrobię, cukier waniliowy. Ubij wszystko w jednorodną masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż schłodzone ciasto na całej patelni, lekko posmarowanej masłem, tak aby były boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż trochę nadzienia twarogowego na dnie, równomiernie rozprowadzając, połóż na nim truskawki pokrojone w kostkę, a następnie ponownie warstwę nadzienia twarogowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż truskawki pokrojone w talerze na wierzchu, dekorując powierzchnię ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieści piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stopni, przez 1 godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Całkowicie ostudź, a następnie wyjmij z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój na porcje i podawaj z herbatą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!!!

ciasto z twarogiem i truskawkami to pyszny kawałek lata na twoim stole. Przygotowanie jest bardzo proste-wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do formy, dodać nadzienie twarogowe i truskawki. Alternatywnie możesz użyć dowolnych innych jagód lub owoców.
kruche i jednocześnie delikatne ciasto sypkie z pachnącymi truskawkami i przyjemnym nadzieniem twarogowym będzie odpowiednim dodatkiem do filiżanki herbaty. To bardzo proste i smaczne domowe wypieki, z których przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis na ciasto jest sprawdzony, więc możesz bezpiecznie gotować i rozpieszczać swoich bliskich!
ze względu na obecność świeżych jagód ciasto okazuje się soczyste, a obecność w nim warstwy twarogu sprawia, że deser jest lekki i delikatny, prawie przewiewny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy