skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Masło powinno być miękkie. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Włóż masło, mąkę, proszek do pieczenia ciasta i szczyptę soli do miski miksera stojącego. Wymieszaj wszystko w okruchy z małą prędkością.
Krok 3:
Następnie dodaj jajko kurze, cukier, śmietanę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przenieś ciasto do torby i do lodówki, aby schłodzić przez 30 do 40 minut.
Krok 5:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj truskawki, część pokrojoną w kostkę, część w plasterki.
Krok 6:
Gotowanie nadzienia twarogowego. Przenieś twaróg do miski, dodaj jaja kurze, cukier, śmietanę, skrobię, cukier waniliowy. Ubij wszystko w jednorodną masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 7:
Rozłóż schłodzone ciasto na całej patelni, lekko posmarowanej masłem, tak aby były boki.
Krok 8:
Połóż trochę nadzienia twarogowego na dnie, równomiernie rozprowadzając, połóż na nim truskawki pokrojone w kostkę, a następnie ponownie warstwę nadzienia twarogowego.
Krok 9:
Ułóż truskawki pokrojone w talerze na wierzchu, dekorując powierzchnię ciasta.
Krok 10:
Umieści piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stopni, przez 1 godzinę.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Całkowicie ostudź, a następnie wyjmij z formy.
Krok 12:
Pokrój na porcje i podawaj z herbatą.
Krok 13:
Miłej herbaty!!!
ciasto z twarogiem i truskawkami to pyszny kawałek lata na twoim stole. Przygotowanie jest bardzo proste-wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do formy, dodać nadzienie twarogowe i truskawki. Alternatywnie możesz użyć dowolnych innych jagód lub owoców.
kruche i jednocześnie delikatne ciasto sypkie z pachnącymi truskawkami i przyjemnym nadzieniem twarogowym będzie odpowiednim dodatkiem do filiżanki herbaty. To bardzo proste i smaczne domowe wypieki, z których przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis na ciasto jest sprawdzony, więc możesz bezpiecznie gotować i rozpieszczać swoich bliskich!
ze względu na obecność świeżych jagód ciasto okazuje się soczyste, a obecność w nim warstwy twarogu sprawia, że deser jest lekki i delikatny, prawie przewiewny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g