skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy pyszną zapiekankę z twarogu owocowo-jagodowego i przygotowujemy niezbędne do tego produkty. Usuwamy nasiona z jagód wiśni i usuwamy skórkę z gruszki, wybierając do tego gruszkę o sztywniejszej strukturze i nie dojrzewającą.
Krok 2:
Przekrój gruszkę na pół i usuń rdzeń, a następnie pokrój na kawałki o grubości półtora centymetra. Podgrzej patelnię na dużym ogniu, do której dodano jedną łyżkę masła, a następnie rozłóż owoce, dodaj jedną łyżkę cukru i wymieszaj łopatką, aby usunąć owoce z nadmiernej wilgoci, lekko smażąc we własnym syropie. Wyłącz piec i odstaw patelnię z owocami do ostygnięcia.
Krok 3:
Rozbij cztery jaja kurze do dużej miski i dodaj sześć łyżek cukru dobrze ubij mikserem. Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany do masy jajecznej, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, trochę soli i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Włóż pięćset gramów świeżego twarogu do wspólnej miski.
Krok 5:
Przesiać sto dziesięć gramów mąki do miski przez sito.
Krok 6:
Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej do miski i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.
Krok 7:
Rozłóż jedną łyżkę mąki na głębokim talerzu, dodaj jedną łyżkę proszku kakaowego, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę masła i dobrze zmiel.
Krok 8:
W rezultacie otrzymujemy czekoladowe okruchy kulinarne do naszej zapiekanki.
Krok 9:
Posmaruj wnętrze masłem naczynie do pieczenia i rozprowadź w nim równomiernie, rozprowadzając wcześniej ugotowane owoce.
Krok 10:
Ostrożnie rozłóż ciasto twarogowe na owocach.
Krok 11:
Równomiernie Spłaszcz ciasto twarogowe łyżką.
Krok 12:
Na wierzchu ciasta twarogowego równomiernie rozprowadzamy wcześniej przygotowane chipsy czekoladowe.
Krok 13:
Włóż formę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni. Zapiekanka w piekarniku gotuje się przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut.
Krok 14:
Przed podaniem gotowanej zapiekanki do stołu należy ją dobrze schłodzić. Smacznego, Drodzy przyjaciele!
pyszna, soczysta zapiekanka z twarogu o smaku owocowym i waniliowym jest dobra na śniadanie i idealna na obiad! Zapiekanka jest podawana schłodzona, a dodana warstwa czekolady sprawia, że wygląda bardzo podobnie do ciasta!
radzimy przynajmniej raz ugotować zapiekankę, a ten przepis stanie się Twoim ulubionym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g