zapiekanka z twarogu z gruszką i czereśniami

Dodana warstwa czekolady sprawia, że wygląda jak ciasto! Wspaniały deser owocowo-jagodowy z twarogiem, ceniony za swój smak i szybkość przygotowania!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 51 % 20 g
192 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy pyszną zapiekankę z twarogu owocowo-jagodowego i przygotowujemy niezbędne do tego produkty. Usuwamy nasiona z jagód wiśni i usuwamy skórkę z gruszki, wybierając do tego gruszkę o sztywniejszej strukturze i nie dojrzewającą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przekrój gruszkę na pół i usuń rdzeń, a następnie pokrój na kawałki o grubości półtora centymetra. Podgrzej patelnię na dużym ogniu, do której dodano jedną łyżkę masła, a następnie rozłóż owoce, dodaj jedną łyżkę cukru i wymieszaj łopatką, aby usunąć owoce z nadmiernej wilgoci, lekko smażąc we własnym syropie. Wyłącz piec i odstaw patelnię z owocami do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij cztery jaja kurze do dużej miski i dodaj sześć łyżek cukru dobrze ubij mikserem. Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany do masy jajecznej, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, trochę soli i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pięćset gramów świeżego twarogu do wspólnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać sto dziesięć gramów mąki do miski przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej do miski i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż jedną łyżkę mąki na głębokim talerzu, dodaj jedną łyżkę proszku kakaowego, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę masła i dobrze zmiel.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rezultacie otrzymujemy czekoladowe okruchy kulinarne do naszej zapiekanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj wnętrze masłem naczynie do pieczenia i rozprowadź w nim równomiernie, rozprowadzając wcześniej ugotowane owoce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie rozłóż ciasto twarogowe na owocach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równomiernie Spłaszcz ciasto twarogowe łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu ciasta twarogowego równomiernie rozprowadzamy wcześniej przygotowane chipsy czekoladowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż formę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni. Zapiekanka w piekarniku gotuje się przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem gotowanej zapiekanki do stołu należy ją dobrze schłodzić. Smacznego, Drodzy przyjaciele!

pyszna, soczysta zapiekanka z twarogu o smaku owocowym i waniliowym jest dobra na śniadanie i idealna na obiad! Zapiekanka jest podawana schłodzona, a dodana warstwa czekolady sprawia, że wygląda bardzo podobnie do ciasta!
radzimy przynajmniej raz ugotować zapiekankę, a ten przepis stanie się Twoim ulubionym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy