babeczka Śmietanowa z rabarbarem i makiem

nie wiesz, jak inaczej zrobić rabarbar - mój przepis dla ciebie. Kiedyś zrobiłam babeczkę z makiem bardzo mi się podobała. Tym razem postanowiłem połączyć mak i rabarbar i zobaczyć, co z tego wyniknie. I okazało się bardzo smaczne, umiarkowanie słodkie wypieki z kawałkami kwaśnego rabarbaru. Obszary wokół rabarbaru mogą być lekko wilgotne - to normalne. Jeden ważny punkt: lepiej zmielić mak przed dodaniem do ciasta w młynku do kawy. Więc lepiej ujawni swój smak i nie będzie chrupać na zębach. Lepiej jest wziąć mak świeższy, ponieważ ten, który leży przez długi czas, z czasem zaczyna gorzko.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 64 % 32 g
271 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić kwaśną śmietanę z rabarbarem i makiem, potrzebujemy: łodyg rabarbaru, mąki, cukru, miękkiego masła, jajek, śmietany, maku i proszku do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miękkie masło z cukrem i ubij, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do jednego ubij jajka, mieszając po dodaniu każdego jajka, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę i mak do ciasta. Ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno skończyć się gęstym i smacznym ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż rabarbar do ciasta i mieszaj, aż będzie gładki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do natłuszczonej formy do ciasta i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotową babeczkę z formy, ostudź i pokrój na kawałki. Możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!

mak w stanie surowym nie ma niezbędnego smaku, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w produktach makowych.

nie należy lekceważyć zakupu maku. Chociaż bardzo wygodnie jest kupić go w paczkowanej formie, lepiej jest preferować produkt wagowy. Faktem jest, że wtedy będzie można dobrze rozważyć wszystkie wady ziaren. Ziarna maku powinny być całe, duże i jak najbardziej identyczne pod względem wielkości.

przed przygotowaniem nadzienia makowego ziarna należy dobrze umyć w wodzie. Nie można tego zrobić tylko wtedy, gdy składnik zostanie przepuszczony przez młynek do kawy lub robot kuchenny (w którym nie można umieścić mokrej żywności). Aby wzmocnić smak i zapach nadzienia, należy zalać ziarna przegotowaną wodą i pozostawić na chwilę, aby puchły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy