skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić kwaśną śmietanę z rabarbarem i makiem, potrzebujemy: łodyg rabarbaru, mąki, cukru, miękkiego masła, jajek, śmietany, maku i proszku do pieczenia.
Krok 2:
Połącz miękkie masło z cukrem i ubij, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Do jednego ubij jajka, mieszając po dodaniu każdego jajka, aż będą gładkie.
Krok 4:
Dodaj śmietanę i mak do ciasta. Ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.
Krok 6:
Powinno skończyć się gęstym i smacznym ciastem.
Krok 7:
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Krok 8:
Włóż rabarbar do ciasta i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 9:
Przenieś ciasto do natłuszczonej formy do ciasta i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 10:
Wyjmij gotową babeczkę z formy, ostudź i pokrój na kawałki. Możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!
mak w stanie surowym nie ma niezbędnego smaku, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w produktach makowych.
nie należy lekceważyć zakupu maku. Chociaż bardzo wygodnie jest kupić go w paczkowanej formie, lepiej jest preferować produkt wagowy. Faktem jest, że wtedy będzie można dobrze rozważyć wszystkie wady ziaren. Ziarna maku powinny być całe, duże i jak najbardziej identyczne pod względem wielkości.
przed przygotowaniem nadzienia makowego ziarna należy dobrze umyć w wodzie. Nie można tego zrobić tylko wtedy, gdy składnik zostanie przepuszczony przez młynek do kawy lub robot kuchenny (w którym nie można umieścić mokrej żywności). Aby wzmocnić smak i zapach nadzienia, należy zalać ziarna przegotowaną wodą i pozostawić na chwilę, aby puchły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g