skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, twarogu (5-9% tłuszczu), jajek, mleka, oleju roślinnego i proszku do pieczenia.
Krok 2:
Zetrzyj twaróg widelcem. Wskazane jest, aby nie brać suchego twarogu, bez grudek. Na przykład w brykietach. Wtedy ciasto będzie bardziej jednorodne.
Krok 3:
Dodaj cukier, jajka, mleko i olej roślinny do twarogu.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Wymieszaj wszystko jeszcze raz.
Krok 6:
Powinno zrobić lepkie, lepkie ciasto.
Krok 7:
Wypełnienie. Aby przygotować wypełnienie, potrzebujemy: śmietany (15-25% tłuszczu), jajek, cukru, skrobi kukurydzianej (można ją zastąpić ziemniakiem, ale weź 1 łyżkę) i waniliny.
Krok 8:
Połącz śmietanę z cukrem, jajkami. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Dodaj skrobię i wanilinę. Dodałam trochę więcej cukru waniliowego, żeby smak był jaśniejszy.
Krok 10:
Ponownie wymieszaj.
Krok 11:
Farsz. Posortuj wiciokrzew, usuń łodygi, spłucz i osusz.
Krok 12:
Naczynie do pieczenia (Ø 20-22 cm) posmaruj olejem roślinnym i posyp mąką. Aby ułatwić wyjmowanie ciasta, zwykle wykonuję półfabrykaty z pergaminu w kształcie koła, aby dopasować je do formy z szerokimi uchwytami. Rozłóż ciasto i rozprowadź na dnie i ścianach formy.
Krok 13:
Na ciasto wlać śmietanę i mieszankę jajeczną.
Krok 14:
Posyp wiciokrzewem na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Krok 15:
Schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej bez wyjmowania z formy. Następnie usuń formularz. Pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!
wiciokrzew ma niezwykły smak. Być może nie mamy już nic podobnego do smaku. Dlatego ciasta z nią są niezwykłe.
to ciasto można również zrobić z czarnej porzeczki, wiśni, moreli oraz innych owoców i jagód. Ale z wiciokrzewem okazuje się szczególnie smaczny.
więc kto ma Domek letniskowy, ale nie wiciokrzew, radzę go posadzić. Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. To prawdziwy magazyn witamin i pierwiastków śladowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g