ciasto twarogowe z kwaśną śmietaną i wiciokrzewem

ciasto wiciokrzewowe z twarogiem z polewą śmietanową. Mam prawdziwy boom na zbiory wiciokrzewu w moim kraju. A ponieważ psuje się wystarczająco szybko, gotowałem z niego przez cały tydzień według różnych przepisów zebranych na jesień i zimę. Zacznę układać ciasto z wiciokrzewem. W zeszłym roku robiłam ciasto kruche z nadzieniem twarogowym (https://1000.menu/cooking/27497-pesochnyi-pirog-s-jimolostu-i-tvorogom). Tym razem dodałam twarożek do ciasta. Okazało się bardzo harmonijne i piękne. Następny jest smoothie i kolejne ciasto. Tymczasem przepis:
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 51 % 22 g
237 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, twarogu (5-9% tłuszczu), jajek, mleka, oleju roślinnego i proszku do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twaróg widelcem. Wskazane jest, aby nie brać suchego twarogu, bez grudek. Na przykład w brykietach. Wtedy ciasto będzie bardziej jednorodne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, jajka, mleko i olej roślinny do twarogu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Wymieszaj wszystko jeszcze raz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno zrobić lepkie, lepkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnienie. Aby przygotować wypełnienie, potrzebujemy: śmietany (15-25% tłuszczu), jajek, cukru, skrobi kukurydzianej (można ją zastąpić ziemniakiem, ale weź 1 łyżkę) i waniliny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz śmietanę z cukrem, jajkami. Mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj skrobię i wanilinę. Dodałam trochę więcej cukru waniliowego, żeby smak był jaśniejszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Farsz. Posortuj wiciokrzew, usuń łodygi, spłucz i osusz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Naczynie do pieczenia (Ø 20-22 cm) posmaruj olejem roślinnym i posyp mąką. Aby ułatwić wyjmowanie ciasta, zwykle wykonuję półfabrykaty z pergaminu w kształcie koła, aby dopasować je do formy z szerokimi uchwytami. Rozłóż ciasto i rozprowadź na dnie i ścianach formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na ciasto wlać śmietanę i mieszankę jajeczną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp wiciokrzewem na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej bez wyjmowania z formy. Następnie usuń formularz. Pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!

wiciokrzew ma niezwykły smak. Być może nie mamy już nic podobnego do smaku. Dlatego ciasta z nią są niezwykłe.

to ciasto można również zrobić z czarnej porzeczki, wiśni, moreli oraz innych owoców i jagód. Ale z wiciokrzewem okazuje się szczególnie smaczny.

więc kto ma Domek letniskowy, ale nie wiciokrzew, radzę go posadzić. Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. To prawdziwy magazyn witamin i pierwiastków śladowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy