skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej zapiekanki z makaronem w nowy sposób. Posmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i włóż do niego dwieście pięćdziesiąt gramów makaronu.
Krok 2:
Dodaj do miski z czterystu gramami mleka suchą mieszankę ziołową z rozmarynu, tymianku, bazylii, mięty, majeranku, oregano, soli z czarnym pieprzem, wszystko do smaku, rozbij trzy jaja kurze i wymieszaj mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 3:
Na grubej tarce wcieramy sto gramów twardego sera na talerz.
Krok 4:
Wstępnie ugotowane dwieście pięćdziesiąt gramów mielonego mięsa rozprowadzamy równomiernie w formie z makaronem i włączając piekarnik, podgrzewamy go do stu osiemdziesięciu stopni.
Krok 5:
Gładką masę mleczno-jajeczną ostrożnie wlej do formy z makaronem i mielonym mięsem.
Krok 6:
Posyp startym serem na wierzchu, który rozprowadzamy równomiernie i dobrze przykrywając formę folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika na trzydzieści minut.
Krok 7:
Po dwudziestu minutach usuwamy folię z formy i pieczemy pozostałe dziesięć minut bez folii, aby na wierzchu zapiekanki powstała złota skorupa.
Krok 8:
Po upływie czasu wyłącz piekarnik, wyjmij formę z przygotowaną pachnącą zapiekanką z makaronu w stylu granatowym i rozłóż na porcje na talerzach. Smacznego, drodzy przyjaciele!
makaron granatowy z dodatkiem mięsa mielonego i sera w nowy sposób! Podczas przygotowywania obiadu możesz robić swoje ulubione rzeczy lub oglądać ciekawy film!
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym prosty, niedrogi, świetne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na śniadanie!
makaron granatowy został wymyślony w marynarce wojennej pod koniec XIX wieku, ale takie danie służyło jako pokarm dla żeglarzy i podróżników już w średniowieczu, ponieważ produkty niezbędne do gotowania są bardzo pożywne i łatwe w transporcie.
do XX wieku marynarka wojenna nie wiedziała, czym jest lodówka. W rejsach żeglarze musieli żywić się tym, co mogło być długo przechowywane.
daniem mięsnym była zwykle strasznie bezsmakowa peklowana wołowina-suszone mięso wołowe, które leżakowano w soli przez długi czas i przed gotowaniem trzeba było je moczyć przez co najmniej jeden dzień. Aby mięso trafiło do każdego żeglarza, postanowiono je posiekać, usmażyć i dodać pachnące przyprawy, a następnie wymieszać z gotowym makaronem.
pyszne, pożywne i aromatyczne danie jest przygotowywane tak łatwo, że po prostu nie można go zepsuć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g