zapiekanka z makaronem w stylu granatowym

znane danie z mięsem mielonym w nowy sposób! Przepis na pożywny i aromatyczny makaron z mięsem mielonym, serem i aromatycznymi przyprawami, które świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na śniadanie!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 43 % 17 g
217 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej zapiekanki z makaronem w nowy sposób. Posmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i włóż do niego dwieście pięćdziesiąt gramów makaronu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do miski z czterystu gramami mleka suchą mieszankę ziołową z rozmarynu, tymianku, bazylii, mięty, majeranku, oregano, soli z czarnym pieprzem, wszystko do smaku, rozbij trzy jaja kurze i wymieszaj mikserem do uzyskania gładkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na grubej tarce wcieramy sto gramów twardego sera na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie ugotowane dwieście pięćdziesiąt gramów mielonego mięsa rozprowadzamy równomiernie w formie z makaronem i włączając piekarnik, podgrzewamy go do stu osiemdziesięciu stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gładką masę mleczno-jajeczną ostrożnie wlej do formy z makaronem i mielonym mięsem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp startym serem na wierzchu, który rozprowadzamy równomiernie i dobrze przykrywając formę folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika na trzydzieści minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwudziestu minutach usuwamy folię z formy i pieczemy pozostałe dziesięć minut bez folii, aby na wierzchu zapiekanki powstała złota skorupa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu wyłącz piekarnik, wyjmij formę z przygotowaną pachnącą zapiekanką z makaronu w stylu granatowym i rozłóż na porcje na talerzach. Smacznego, drodzy przyjaciele!

makaron granatowy z dodatkiem mięsa mielonego i sera w nowy sposób! Podczas przygotowywania obiadu możesz robić swoje ulubione rzeczy lub oglądać ciekawy film!
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym prosty, niedrogi, świetne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na śniadanie!
makaron granatowy został wymyślony w marynarce wojennej pod koniec XIX wieku, ale takie danie służyło jako pokarm dla żeglarzy i podróżników już w średniowieczu, ponieważ produkty niezbędne do gotowania są bardzo pożywne i łatwe w transporcie.
do XX wieku marynarka wojenna nie wiedziała, czym jest lodówka. W rejsach żeglarze musieli żywić się tym, co mogło być długo przechowywane.
daniem mięsnym była zwykle strasznie bezsmakowa peklowana wołowina-suszone mięso wołowe, które leżakowano w soli przez długi czas i przed gotowaniem trzeba było je moczyć przez co najmniej jeden dzień. Aby mięso trafiło do każdego żeglarza, postanowiono je posiekać, usmażyć i dodać pachnące przyprawy, a następnie wymieszać z gotowym makaronem.
pyszne, pożywne i aromatyczne danie jest przygotowywane tak łatwo, że po prostu nie można go zepsuć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy