skład / składniki
metoda gotowania
zwracam uwagę na niezwykły przepis na gotowanie makreli na soli w piekarniku (wszyscy znają cenne właściwości mięsa tej ryby, które jest bogate w niezbędne dla zdrowia ludzkiego pierwiastki śladowe i witaminy). Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się miłośnikom ryb i tym, którzy prowadzą zdrowy tryb życia - w końcu wskazuje na to sposób przygotowania tej cennej rasy!Zamrożoną makrelę dokładnie umyj pod bieżącą zimną wodą. Nadmiar wilgoci z ryby wchłonąć ręcznikiem papierowym. W naczyniu do pieczenia wlej grubą warstwę soli o grubości około pięciu milimetrów. Jeśli masz grubszą warstwę, to nie ma znaczenia - ryba nadal weźmie potrzebną ilość soli. Kładziemy zamrożoną i umytą rybę na warstwie soli (nie musisz nic więcej z tym robić) i wysyłamy nasze piękno do piekarnika (nie podgrzewam go i wkładam naczynie do pieczenia do zimnego piekarnika). Pieczemy naszą rybę w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Zobaczysz gotowość makreli przez lekko złotą skórę. Ostrożnie przenieś gotową rybę z naczynia do pieczenia na talerz, pozwól jej ostygnąć niewiele i ostrożnie usuń głowę ostrym nożem. Następnie, po nacięciu brzucha tuszy, Usuń zawartość (nawiasem mówiąc, wnętrzności są doskonale dostępne w całości). Skóra jest również cudownie opóźniona w stosunku do mięsa! Przypominam, że zgodnie z tym przepisem dodatkowe solenie ryb nie jest wymagane, ponieważ podczas gotowania makrela wchłania potrzebną ilość soli. Wyciśnij niewiele soku z cytryny na rybę. Doda niepowtarzalnego akcentu! Zieleninę (w moim przypadku pietruszkę) możesz wziąć dowolną, którą lubisz i lubisz. Makrela przygotowana w ten sposób jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno (nawet następnego dnia). Mięso ryby pieczone w piekarniku na soli jest niezwykle delikatne, smaczne, pachnące; z każdym zjedzonym kawałkiem chcę jeść więcej i więcej! Spróbuj ugotować makrelę w ten sposób, a będziesz bardzo zadowolony! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g