zapiekanka z brokułami z czosnkiem i kurczakiem

zdrowa Kolacja bez szkody dla sylwetki. Gotuj i ciesz się! Zapiekanka z brokułami i kurczakiem to zbilansowane danie idealne na każdy posiłek. Połączenie warzyw i dietetycznego kurczaka nie zaszkodzi sylwetce, nawet jeśli obiad jest za późno. Minimum produktów i proste gotowanie w piekarniku nie zajmie dużo czasu, a wynik mile zaskoczy.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 7 % 2 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

kurczak musi być ugotowany, więc gotujemy go z wyprzedzeniem. W tym samym czasie nie jest konieczne chłodzenie. Włóż pierś z kurczaka (możesz wziąć filet) do wrzącej wody i gotuj przez 20-30 minut, aż będzie całkowicie ugotowana. Brokuły ostrożnie, za pomocą noża, rozbieramy na kwiatostany, uważając, aby ich nie uszkodzić. Obierz ząbek czosnku i posiekaj w dowolny dogodny sposób (posiekaj nożem, zetrzyj lub przepuść przez prasę). Zmiel mozzarellę na tarce. Cheddar jest również wcierany i mieszany z mozzarellą. Umyj świeżą pietruszkę i drobno posiekaj nożem.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj formę do zapiekanki. Aby zapiekanka się nie przypaliła, ale uzyskała apetyczną skórkę, nasmaruj formę olejem roślinnym. Drobno posiekaj gotowanego kurczaka i wymieszaj z włoskimi ziołami (lub przyprawami według własnych upodobań) i czosnkiem, dodaj sól i dobrze wymieszaj masę, aby przyprawy były równomiernie rozłożone i w pełni ujawniły swoje właściwości smakowo-aromatyczne. Rozłóż połowę kurczaka, połącz bulion z twarogiem, wlej mięso.

rozłóż świeże różyczki brokułów i 2/3 startego sera na wierzchu kurczaka. Dla miłośników pikantnych, na tym etapie, jeśli chcesz, możesz umieścić płatki czerwonej papryki. Ostrożnie rozłóż resztę kurczaka na wierzchu, uważając, aby nie uszkodzić delikatnych kwiatów kapusty.

wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałym serem. Wysyłamy zapiekankę do piekarnika i gotujemy przez 20 minut, aż powstanie piękna złota skórka serowa. Jeśli piekarnik obsługuje tryb konwekcji, włącz go na ostatnie 5-7 minut gotowania

podawaj gotową zapiekankę na gorąco, posypując posiekaną natką pietruszki. Osobno możesz podać sos według własnego uznania lub zwykłą śmietanę, ale zapiekanka jest dobra i czysta. Niska zawartość węglowodanów pozwala polecić danie jako lekką dietetyczną kolację.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy