skład / składniki
metoda gotowania
kurczak musi być ugotowany, więc gotujemy go z wyprzedzeniem. W tym samym czasie nie jest konieczne chłodzenie. Włóż pierś z kurczaka (możesz wziąć filet) do wrzącej wody i gotuj przez 20-30 minut, aż będzie całkowicie ugotowana. Brokuły ostrożnie, za pomocą noża, rozbieramy na kwiatostany, uważając, aby ich nie uszkodzić. Obierz ząbek czosnku i posiekaj w dowolny dogodny sposób (posiekaj nożem, zetrzyj lub przepuść przez prasę). Zmiel mozzarellę na tarce. Cheddar jest również wcierany i mieszany z mozzarellą. Umyj świeżą pietruszkę i drobno posiekaj nożem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj formę do zapiekanki. Aby zapiekanka się nie przypaliła, ale uzyskała apetyczną skórkę, nasmaruj formę olejem roślinnym. Drobno posiekaj gotowanego kurczaka i wymieszaj z włoskimi ziołami (lub przyprawami według własnych upodobań) i czosnkiem, dodaj sól i dobrze wymieszaj masę, aby przyprawy były równomiernie rozłożone i w pełni ujawniły swoje właściwości smakowo-aromatyczne. Rozłóż połowę kurczaka, połącz bulion z twarogiem, wlej mięso.
rozłóż świeże różyczki brokułów i 2/3 startego sera na wierzchu kurczaka. Dla miłośników pikantnych, na tym etapie, jeśli chcesz, możesz umieścić płatki czerwonej papryki. Ostrożnie rozłóż resztę kurczaka na wierzchu, uważając, aby nie uszkodzić delikatnych kwiatów kapusty.
wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałym serem. Wysyłamy zapiekankę do piekarnika i gotujemy przez 20 minut, aż powstanie piękna złota skórka serowa. Jeśli piekarnik obsługuje tryb konwekcji, włącz go na ostatnie 5-7 minut gotowania
podawaj gotową zapiekankę na gorąco, posypując posiekaną natką pietruszki. Osobno możesz podać sos według własnego uznania lub zwykłą śmietanę, ale zapiekanka jest dobra i czysta. Niska zawartość węglowodanów pozwala polecić danie jako lekką dietetyczną kolację.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g

