skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić kremową babeczkę z truskawkami, potrzebujemy: mąki, jajek, cukru, śmietany do ubijania(33% i więcej), zmielonych migdałów, skrobi kukurydzianej i truskawek.
Krok 2:
Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Lepiej wybrać gęste, jędrne, ale dojrzałe jagody. Jeśli jagody są początkowo miękkie, to podczas pieczenia nie zachowają kształtu, a cała warstwa zamieni się w brzydki puree ziemniaczane.
Krok 3:
Pokrój jagody w plasterki.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem, aż będą jasne. Masa powinna się potroić. Na powierzchni pojawią się bąbelki.
Krok 5:
Przesiej mąkę i wymieszaj z mielonymi migdałami.
Krok 6:
Dodaj mąkę z migdałami do ciasta.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach.
Krok 8:
Ubij śmietanę w mocną, stabilną pianę.
Krok 9:
Delikatnie dodaj bitą śmietanę do ciasta.
Krok 10:
Mieszaj szpatułką od góry do dołu, aby zapobiec osiadaniu śmietany.
Krok 11:
Nasmaruj formę do ciasta masłem i posyp cukrem.
Krok 12:
Połóż najpiękniejsze talerze truskawek na dole. To będzie górna część naszego babeczka po odwróceniu, więc musi być ładna.
Krok 13:
Posyp truskawki skrobią kukurydzianą. Z truskawek podczas pieczenia będzie dużo soku, a ciasto wokół niego będzie bardzo mokre i nie będzie pieczone. Aby temu zapobiec, wystarczy posypać truskawki skrobią. Wchłonie nadmiar wilgoci, a ciasto zostanie całkowicie upieczone.
Krok 14:
Posyp jagody ciastem. Piec ciasto przez około 45 minut w 180°C.
Krok 15:
Pozostaw gotowe ciasto w schłodzonym piekarniku na 10 minut, a następnie odwróć na półmisek, aby truskawki były na wierzchu.
Krok 16:
Gotowe ciasto lekko schłodzić, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!
widziałem ten przepis więcej niż raz w różnych publikacjach kulinarnych, ale wszystkie ręce nie dotarły. Jednak w tym roku eksperyment się zakończył. Moi bliscy polubili babeczkę, a ja, powiedzmy, tak bardzo, ale bez fanatyzmu. Nie jestem fanem pieczonych truskawek.& nbsp; w dowolnych potrawach, czy to zapiekanka, ciasto czy cokolwiek innego. Wolę świeże jagody. Jeśli jednak dobrze traktujesz truskawki w wypiekach, ten przepis Cię zachwyci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g