Odwrócona kremowa babeczka z truskawkami

udane połączenie ciasta migdałowego i truskawek. Jeśli myślisz, co jeszcze możesz zrobić z truskawkami-spróbuj tej babeczki. Nawiasem mówiąc, możesz zrobić to nie w formie zmiennokształtnego, ale po prostu dodaj jagody do ciasta i wymieszaj. Ciasto okaże się nie mniej smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 30 g
207 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić kremową babeczkę z truskawkami, potrzebujemy: mąki, jajek, cukru, śmietany do ubijania(33% i więcej), zmielonych migdałów, skrobi kukurydzianej i truskawek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Lepiej wybrać gęste, jędrne, ale dojrzałe jagody. Jeśli jagody są początkowo miękkie, to podczas pieczenia nie zachowają kształtu, a cała warstwa zamieni się w brzydki puree ziemniaczane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jagody w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą jasne. Masa powinna się potroić. Na powierzchni pojawią się bąbelki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i wymieszaj z mielonymi migdałami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę z migdałami do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę w mocną, stabilną pianę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie dodaj bitą śmietanę do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj szpatułką od góry do dołu, aby zapobiec osiadaniu śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj formę do ciasta masłem i posyp cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż najpiękniejsze talerze truskawek na dole. To będzie górna część naszego babeczka po odwróceniu, więc musi być ładna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp truskawki skrobią kukurydzianą. Z truskawek podczas pieczenia będzie dużo soku, a ciasto wokół niego będzie bardzo mokre i nie będzie pieczone. Aby temu zapobiec, wystarczy posypać truskawki skrobią. Wchłonie nadmiar wilgoci, a ciasto zostanie całkowicie upieczone.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp jagody ciastem. Piec ciasto przez około 45 minut w 180°C.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaw gotowe ciasto w schłodzonym piekarniku na 10 minut, a następnie odwróć na półmisek, aby truskawki były na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe ciasto lekko schłodzić, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!

widziałem ten przepis więcej niż raz w różnych publikacjach kulinarnych, ale wszystkie ręce nie dotarły. Jednak w tym roku eksperyment się zakończył. Moi bliscy polubili babeczkę, a ja, powiedzmy, tak bardzo, ale bez fanatyzmu. Nie jestem fanem pieczonych truskawek.& nbsp; w dowolnych potrawach, czy to zapiekanka, ciasto czy cokolwiek innego. Wolę świeże jagody. Jeśli jednak dobrze traktujesz truskawki w wypiekach, ten przepis Cię zachwyci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal / 100g

Podobne przepisy