skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Roztop masło. Dodaj 1/2 łyżeczki soli.
Krok 2:
Dodaj 2/3 mąki, około 200g.
Krok 3:
Wlać 1/3 szklanki (około 80 ml) gorącej wody 50-60C.
Krok 4:
Wszystko delikatnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 5:
Wlać 5 łyżeczek.olej roślinny.
Krok 6:
Dodaj resztę mąki (około 110g).
Krok 7:
Delikatnie zagnieść ciasto ręką. Nie ugniataj długo. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być miękkie, gładkie, jednorodne, Nie zatkane.
Krok 8:
Uformuj Kolobok. Posmaruj olejem roślinnym i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Krok 9:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 10:
Dodaj pestki wiśni do jabłek. Możesz użyć zamrożonych (w tym przypadku należy je najpierw rozmrozić, wlać do durszlaka i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął).
Krok 11:
Dodaj zmielony cynamon.
Krok 12:
Dodaj cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą do nadzienia.
Krok 13:
Dobrze wymieszaj nadzienie.
Krok 14:
Podziel ciasto na dwie równe części. Rozwałkuj cienko. Rozłóż połowę nadzienia, rozprowadzając go równomierną warstwą na całej powierzchni ciasta, pozostawiając trochę miejsca na krawędziach.
Krok 15:
Rozwałkuj strudel w bułkę, obracając ciasto wokół krawędzi.
Krok 16:
W ten sam sposób uformuj drugi strudel z pozostałego ciasta i nadzienia. Połóż pergamin na blasze do pieczenia. Włóż strudleyy i posmaruj je olejem roślinnym.
Krok 17:
Piecz strudel w temperaturze 200-220 ° C przez 15-20 minut.
Krok 18:
Wyjmij strudel z piekarnika, posmaruj masłem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy strudel posyp cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty. Podawaj z gałką lodów. Smacznego!
Strudel jabłkowo-wiśniowy, który narodził się po eksperymentowaniu z kilkunastoma różnymi przepisami. Po wypróbowaniu ogromnej liczby różnych przepisów doszliśmy do wniosku, że strudel wykonany zgodnie z tym przepisem okazuje się najsmaczniejszy i najłatwiejszy. Ciasto jest tak przewiewne i lekkie, że praktycznie nie dominuje w deserze, a jedynie korzystnie podkreśla smak jego niezwykle smacznego nadzienia. Spróbuj i jesteśmy pewni, że ten konkretny przepis na strudel stanie się Twoim ulubionym.
SMACZNEGO!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g