Strudel z wiśniami, jabłkami wanilią i cynamonem

najsmaczniejszy przepis na strudel. Szybko i bardzo łatwo! Ten przepis jest niezwykle smaczny dzięki ciastu parzonemu. Strudel jest bardzo delikatny i przewiewny.
Etienne KumshatskyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 82 % 42 g
145 kcal
IG: 67 / 2 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Roztop masło. Dodaj 1/2 łyżeczki soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 2/3 mąki, około 200g.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać 1/3 szklanki (około 80 ml) gorącej wody 50-60C.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko delikatnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać 5 łyżeczek.olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj resztę mąki (około 110g).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie zagnieść ciasto ręką. Nie ugniataj długo. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być miękkie, gładkie, jednorodne, Nie zatkane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj Kolobok. Posmaruj olejem roślinnym i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pestki wiśni do jabłek. Możesz użyć zamrożonych (w tym przypadku należy je najpierw rozmrozić, wlać do durszlaka i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zmielony cynamon.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą do nadzienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj nadzienie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel ciasto na dwie równe części. Rozwałkuj cienko. Rozłóż połowę nadzienia, rozprowadzając go równomierną warstwą na całej powierzchni ciasta, pozostawiając trochę miejsca na krawędziach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj strudel w bułkę, obracając ciasto wokół krawędzi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W ten sam sposób uformuj drugi strudel z pozostałego ciasta i nadzienia. Połóż pergamin na blasze do pieczenia. Włóż strudleyy i posmaruj je olejem roślinnym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz strudel w temperaturze 200-220 ° C przez 15-20 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij strudel z piekarnika, posmaruj masłem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy strudel posyp cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty. Podawaj z gałką lodów. Smacznego!

Strudel jabłkowo-wiśniowy, który narodził się po eksperymentowaniu z kilkunastoma różnymi przepisami. Po wypróbowaniu ogromnej liczby różnych przepisów doszliśmy do wniosku, że strudel wykonany zgodnie z tym przepisem okazuje się najsmaczniejszy i najłatwiejszy. Ciasto jest tak przewiewne i lekkie, że praktycznie nie dominuje w deserze, a jedynie korzystnie podkreśla smak jego niezwykle smacznego nadzienia. Spróbuj i jesteśmy pewni, że ten konkretny przepis na strudel stanie się Twoim ulubionym.

SMACZNEGO!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy