skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki
Krok 2:
Umyj i osusz liście mięty. Umieść liście mięty razem z cukrem w misce blendera i posiekaj. Jeśli chcesz zrobić tę babeczkę zimą, możesz dodać 3 łyżeczki suszonej mięty zamiast świeżej mięty, ale smak będzie zupełnie inny. Przenieś miętę cukrową do głębszej miski i dodaj olej roślinny, skórkę z całej limonki, sok z połowy limonki i szklankę wody gazowanej. Lepiej jest wziąć silnie gazowaną wodę do tego przepisu, a następnie podnieść ciastko
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj i zajmijmy się suchymi składnikami. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do osobnej miski. Łączymy suche i płynne składniki i mieszamy, ciasto powinno wyglądać jak naleśniki. Lekko posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i wlej do niego ciasto. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Sprawdzamy gotowość ciasta zapałką lub wykałaczką.
Krok 4:
Gotową babeczkę pozostawić do ostygnięcia i przygotować lukier limonkowy. Aby to zrobić, dodaj porcjami sok z drugiej połowy limonki do cukru pudru i wymieszaj. Dodaj limonkę Nie całą na raz, kilka kropli, w przeciwnym razie glazura może stać się zbyt rzadka, czasami wystarczy sok nie z połowy, ale z czwartej części limonki. Dokładnie pocieramy łyżką, a gdy masa stanie się jednorodna, nieprzezroczysta i biała – glazura jest gotowa.
Krok 5:
Nakładamy lukier Limonkowy na schłodzoną babeczkę i podajemy do stołu.
Krok 6:
Delikatna, aromatyczna babeczka Mojito jest gotowa! Smacznego!
tydzień temu Pościmy i latem kładę nacisk na przygotowywanie bezmięsnych sałatek, zup i napojów. Wyjątkiem nie jest pieczenie w ten sam sposób, ale pieczenie powinno być lekkie i przewiewne, nie obciążające żołądka. wcześniej PeKa Cupcake Schisandra, teraz, ze względu na wysokie plony w kraju mięty, postanowiła zmodernizować ten przepis. Zwracam uwagę na chude ciastko " Mojito2, naprawdę mam nadzieję, że ci się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g