paluszki z mąki chlebowej na wodzie

chrupiące i pyszne paluszki chlebowe bez drożdży! W tym przepisie nie ma drożdży! Patyczki są smaczne i chrupiące. A składniki na nie znajdą się w każdym domu:)
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 65 % 39 g
305 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę z solą, olejem i dodaj ciepłą (60-70 deg.) wody. Zagnieść miękkie, nieprzywierające ciasto. Włóż do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj o grubości 3 mm. na wierzch możesz posypać czymś: sezamem, grubą solą morską, drobno posiekanym koperkiem, włoskimi przyprawami-ziołami. Aby się nie posypać-zwiń trochę wałkiem do ciasta. Pokrój w paski o grubości około 12 mm (najwygodniej jest to zrobić za pomocą krążkowego noża do pizzy).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szybko zwiń w spirale (możesz zrobić płaskie, ale okazuje się, że są o wiele piękniejsze). Jeśli ciasto długo leży na stole w cieple, stanie się bardzo miękkie, a spirale będą trudniejsze do skręcenia. Możesz dodać trochę więcej mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż patyczki na blasze do pieczenia(nie można go smarować, ponieważ patyczki zawierają dużo oleju i nie przyklejają się do mnie). Piec przez 15-20 minut w temperaturze T = 190 stopni. (zależy od rodzaju piekarnika, moja mama piecze 20 min W 180). Wyjmij gotowe patyczki z blachy do pieczenia i ostudź.

od kilku lat ja i mój dom nie jemy drożdży piekarniczych (najpierw zabroniono synowi, a potem mężowi)). I wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia serowych i dyniowych zup-puree z krakersami, więc musieliśmy się wydostać! W Sklepie jest chleb bez drożdży, ale nie zawsze jest dostępny. I wszyscy bardzo lubili te paluszki, a większość z nich odchodzi nawet bez zupy. Dobrze jest zabrać je w drogę, do pracy, na studia, na lekką przekąskę. Dlatego natychmiast gotuję podwójną lub potrójną porcję takich pałeczek.
można je również gotować z różnymi posypkami, a ich smak nieco się zmieni. Moi domownicy pokochali sezam i sól morską.

próbowałem zrobić te paluszki w słodkiej wersji (zamiast 1 łyżeczki. sól: szczypta soli, 1 łyżka. cukier i posypane cukrem cynamonowym na wierzchu) - wyglądają jak chrupiące ciasteczka, również ciekawy smak!

próbowałem zastąpić mąkę pszenną pełnoziarnistą-wynik nie podobał się żadnemu z moich domowych, bardzo sztywny i niezbyt smakował. I nie lubię mąki żytniej (może jest zdrowsza, ale nie jest dla mnie smaczna)).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy