Galeta z twarogiem i wiciokrzewem

cienkie chrupiące ciasto i soczyste nadzienie jagodowe. Latem, kiedy pojawia się obfitość świeżych jagód, chcę ugotować z nimi jak najwięcej różnych potraw. I ile można zrobić wszelkiego rodzaju wypieków! A oto Galeta z twarogiem i wiciokrzewem, prosta i łatwa do przygotowania. Wiciokrzew jest pierwszą, wczesną jagodą, która dojrzewa. I jakie to smaczne i zdrowe. Soczysty, lekko cierpki wiciokrzew dobrze komponuje się ze słodką warstwą twarogu. A cienka, chrupiąca Galeta z nią okazuje się po prostu niesamowita!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 24-30 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 60 % 26 g
228 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować galetę z twarogiem i wiciokrzewem, potrzebujesz: jajka, oleju roślinnego, wody, soli, mąki, twarogu, śmietany, cukru, wiciokrzewu, skrobi, cukru pudru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie ciasta. Ubij jajko solą, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść jednorodne, miękkie ciasto. Zawijamy go w folię spożywczą i dajemy & quot; odpocząć & quot; 30 minut. W tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne i giętkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na cienką okrągłą warstwę o grubości nie większej niż 5 mm. wygodnie jest to zrobić natychmiast na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Rozwałkuj krawędzie formacji nieco cieńsze niż środek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Robienie nadzienia. Jeśli twaróg jest używany jako nie miękki lub w płatkach, lepiej zmielić go na blenderze lub przetrzeć przez sito. Więc nadzienie będzie bardziej delikatne. Połącz twaróg ze śmietaną i cukrem i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jagody wiciokrzewu w razie potrzeby sortujemy, myjemy, dobrze suszymy. Połącz ze skrobią, cukrem pudrem, delikatnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż warstwę twarogu na cieście, rozłóż ją, nie osiągając krawędzi 5 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równomiernie rozłóż jagody na warstwie twarogu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zginamy krawędzie ciasta na nadzieniu, nakładając je na siebie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lekko dociskamy krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz galetę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotową galetę całkowicie schłodzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Galeta to prawdopodobnie jedna z najłatwiejszych dostępnych opcji pieczenia.
sercem tej galety jest niesłodzone, chrupiące ciasto, które po upieczeniu ma lekko warstwową strukturę.
każda inna jagoda lub owoc nadaje się do nadzienia. W każdym razie będzie soczysty i pyszny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy