skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować galetę z twarogiem i wiciokrzewem, potrzebujesz: jajka, oleju roślinnego, wody, soli, mąki, twarogu, śmietany, cukru, wiciokrzewu, skrobi, cukru pudru.
Krok 2:
Robienie ciasta. Ubij jajko solą, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 6:
Zagnieść jednorodne, miękkie ciasto. Zawijamy go w folię spożywczą i dajemy & quot; odpocząć & quot; 30 minut. W tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne i giętkie.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na cienką okrągłą warstwę o grubości nie większej niż 5 mm. wygodnie jest to zrobić natychmiast na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Rozwałkuj krawędzie formacji nieco cieńsze niż środek.
Krok 8:
Robienie nadzienia. Jeśli twaróg jest używany jako nie miękki lub w płatkach, lepiej zmielić go na blenderze lub przetrzeć przez sito. Więc nadzienie będzie bardziej delikatne. Połącz twaróg ze śmietaną i cukrem i wymieszaj.
Krok 9:
Jagody wiciokrzewu w razie potrzeby sortujemy, myjemy, dobrze suszymy. Połącz ze skrobią, cukrem pudrem, delikatnie wymieszaj.
Krok 10:
Rozłóż warstwę twarogu na cieście, rozłóż ją, nie osiągając krawędzi 5 cm.
Krok 11:
Równomiernie rozłóż jagody na warstwie twarogu.
Krok 12:
Zginamy krawędzie ciasta na nadzieniu, nakładając je na siebie.
Krok 13:
Lekko dociskamy krawędzie.
Krok 14:
Piecz galetę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor.
Krok 15:
Gotową galetę całkowicie schłodzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Galeta to prawdopodobnie jedna z najłatwiejszych dostępnych opcji pieczenia.
sercem tej galety jest niesłodzone, chrupiące ciasto, które po upieczeniu ma lekko warstwową strukturę.
każda inna jagoda lub owoc nadaje się do nadzienia. W każdym razie będzie soczysty i pyszny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g