Szyfonowa babeczka z morelami

miękka, soczysta i aromatyczna babeczka na przyjazną herbatę. W zeszłym roku zrobiłam taką babeczkę z jagodami. W tym roku postanowiłam upiec z morelami. Ciasto okazało się bardzo pięknym złotobrązowym kolorem. Wewnątrz lekko wilgotny biszkopt z kawałkami pachnących brzoskwiń.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 65 % 37 g
293 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Szyfonowa babeczka z morelami. Aby przygotować szyfonową babeczkę z morelami, potrzebujemy: mąki, dojrzałych moreli, soku morelowego z miąższem (można zastąpić brzoskwinią; jabłko-morela nie powinna być brana, ponieważ jabłko zabije smak moreli), olej roślinny (rafinowany bez zapachu), jajka, cukier i skrobia kukurydziana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele umyć, osuszyć. Przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na kolejne 2-3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp morele ze wszystkich stron 1 łyżką.mąka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą, jasną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny i sok morelowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę ze skrobią i Dodaj części do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kawałki moreli do ciasta i jeszcze raz wymieszaj, aby owoce były równomiernie rozłożone na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do formy. Piec ciasto przez około 50 minut w 160°C. Sprawdź ciasto drewnianym szpikulcem. Powinna być sucha.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto schłodzić, posypać cukrem pudrem, udekorować świeżymi morelami i miętą. Smacznego!

biszkopt Szyfonowy różni się od zwykłego tym,że zawiera olej roślinny. Okazuje się delikatny, przewiewny, miękki, bardzo pachnący i nie suchy. Może być używany jako podstawa do ciasta lub po prostu jako babeczka.

olej roślinny powinien być bezwonny lub lekko słodki.Świetnie sprawdza się olej rzepakowy lub orzechowy. Do takiego biszkoptu zwykle dodaje się wiele różnych aromatów: wanilię, przyprawy, kakao, czekoladę, skórkę cytrusową, orzechy.

taki biszkopt piecze się w formie, w której tylko dno pokryte jest papierem do pieczenia. Ani dno, ani ściany formy nie są smarowane olejem, ponieważ olej jest już w samym cieście. Maksymalnie możesz posypać ściany formy mąką. Biszkopt podczas pieczenia wzrasta 2-2, 5 razy. Można go przechowywać w lodówce zawinięty w papier.

przepis na ten przysmak został wymyślony około 90 lat temu, stało się to w Ameryce, a po wypróbowaniu deseru przez cukierników zaczął często pojawiać się w sprzedaży. Początkowo twórca przepisu nikomu go nie otworzył, ale dwadzieścia lat później mężczyzna sprzedał przepis na biszkopt. Dzięki temu dzisiaj możemy wypróbować ten deser w domu, wykonując go własnymi rękami. Sam biszkopt ma dość lekką konsystencję, ale jednocześnie deser jest bardzo delikatny i wilgotny. Taki deser absolutnie nie wymaga dodatkowej impregnacji syropami lub dużą ilością kremu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy