koperty z dżemem na śmietanie
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce i dobrze wymieszać ze szklanką mąki, dodać sodę wygaszoną octem i śmietanę, dobrze zagnieść. Następnie dodaj więcej mąki i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
rozwałkuj ciasto, pokrój w kwadraty. Umieść trochę gęstego dżemu na każdym kwadracie i ściśnij go w formie koperty. Piec w piekarniku na małym ogniu. Wyjmij i posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g