Beza ze skondensowanym mlekiem i kiwi

zwiewny deser, który jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Smak, połączenie bezy z kiwi. Lekkie, nieważkie serca bezowe z soczystym nadzieniem-bezy ze skondensowanym mlekiem i kiwi.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 81 % 43 g
228 kcal
IG: 2 / 5 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

odtłuść miskę, w której będą ubijane białka i łopatki miksera - przetrzyj plasterkiem cytryny.
ubij białka w mocną pianę ze szczyptą soli. Dodaj ocet (można zastąpić sokiem z cytryny).
stopniowo, kawałek po kawałku, dodaj cukier puder. Powinna uzyskać gładką masę.
włącz piekarnik na 150 stopni.
za pomocą torby cukierniczej umieść masę białkową na blasze wyłożonej pergaminem w kształcie serc. Drugą warstwą nakładamy boki.
zmniejsz temperaturę piekarnika do 100 stopni. Wkładamy bezy i suszymy je przez 90 minut.
wyjmij, ostudź, wyjmij z blachy do pieczenia. Umieść trochę skondensowanego mleka wewnątrz każdego "serca", udekoruj plasterkami kiwi i płatkami migdałów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy