bezy ze skondensowanym mlekiem i kiwi
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
odtłuść miskę, w której będą ubijane białka i łopatki miksera - przetrzyj plasterkiem cytryny.
ubij białka w mocną pianę ze szczyptą soli. Dodaj ocet (można zastąpić sokiem z cytryny).
stopniowo, kawałek po kawałku, dodaj cukier puder. Powinna uzyskać gładką masę.
włącz piekarnik na 150 stopni.
za pomocą torby cukierniczej umieść masę białkową na blasze wyłożonej pergaminem w kształcie serc. Drugą warstwą nakładamy boki.
zmniejsz temperaturę piekarnika do 100 stopni. Wkładamy bezy i suszymy je przez 90 minut.
wyjmij, ostudź, wyjmij z blachy do pieczenia. Umieść trochę skondensowanego mleka wewnątrz każdego "serca", udekoruj plasterkami kiwi i płatkami migdałów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g