ciasto kaprys z makiem i orzechami z kwiatami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotuj trzy ciasta. Pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, łyżeczka skrobi, łyżeczka sody gaszonej octem, jajko, pół szklanki maku, kilka kropli koniaku mieszamy ze sobą.
dodaj pół szklanki kwaśnej śmietany.
posmaruj formę margaryną, wlej ciasto, Wyślij do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w 170-180 stopniach.
robimy też drugie ciasto. Zastępujemy tylko mak orzechami.
w trzecim cieście zamiast orzechów bierzemy rodzynki.
gdy ciasta będą gotowe, przejdź do kremu.
ubijając zmiękczone masło, dodajemy stopniowo skondensowane mleko. To cały krem.
smarujemy ciasta tym kremem i dekorujemy ciasto. Ciasto jest pyszne!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal / 100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g