skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ostrożnie pokrój pięć mandarynek w kółka o grubości 3-5 mm.
na drobnej tarce zetrzyj skórkę z czterech mandarynek, wyciśnij sok z owoców.
z trzech obranych mandarynek zmiksuj w blenderze.
zagotuj wodę na patelni z cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut na średnim ogniu, a następnie dodaj kręgi mandarynek.
zamknij patelnię pokrywką i przytrzymaj przez 20 minut, powinien powstać karmel.
po 20 minutach ostrożnie połóż mandarynki na talerzu.
wlej sok mandarynkowy i sok z połowy cytryny do rondla, zagotuj całość na średnim ogniu. Gotuj syrop z sokiem przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia.
przygotuj ciasto.
Oddziel białka od żółtek.
zmiękczone masło zmielić z pozostałym granulowanym cukrem, dodać skórkę mandarynki.
następnie stopniowo dodawaj żółtka (pojedynczo).
następnie dodaj kaszę kukurydzianą i posiekane orzechy włoskie.
następnie na przemian dodawaj jogurt do ciasta, puree mandarynkowe, białka ubite w mocną pianę.
rozłóż formę pergaminem i posmaruj masłem.
następnie ostrożnie ułóż karmelowe mandarynki i trochę syropu, który pozostał na talerzu, ułóż na wierzchu
ciasto (jest płynne).
piec około 60-70 minut w temp. w 160 stopniach.
gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
wyjmij gotowe ciasto bez mąki z piekarnika, pozostaw do całkowitego ostygnięcia, ponieważ gorące ciasto nie zachowuje kształtu i nie można go przenieść na półmisek.
Otwórz formę i ostrożnie odwróć ciasto mandarynkowe na talerz.
skrop niewielką częścią syropu i pozostaw do namoczenia.
dodaj pozostały syrop do pokrojonych kawałków ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g