Taten z mandarynkami

łatwe i bardzo zdrowe ciasto dla całej rodziny. Bardzo smaczne i niezwykłe. Tarta mandarynkowa Taten to przepis przygotowywany przy całkowitym braku mąki.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 64 % 25 g
207 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.

ostrożnie pokrój pięć mandarynek w kółka o grubości 3-5 mm.
na drobnej tarce zetrzyj skórkę z czterech mandarynek, wyciśnij sok z owoców.
z trzech obranych mandarynek zmiksuj w blenderze.
zagotuj wodę na patelni z cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut na średnim ogniu, a następnie dodaj kręgi mandarynek.
zamknij patelnię pokrywką i przytrzymaj przez 20 minut, powinien powstać karmel.
po 20 minutach ostrożnie połóż mandarynki na talerzu.
wlej sok mandarynkowy i sok z połowy cytryny do rondla, zagotuj całość na średnim ogniu. Gotuj syrop z sokiem przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia.

przygotuj ciasto.
Oddziel białka od żółtek.

zmiękczone masło zmielić z pozostałym granulowanym cukrem, dodać skórkę mandarynki.
następnie stopniowo dodawaj żółtka (pojedynczo).

następnie dodaj kaszę kukurydzianą i posiekane orzechy włoskie.
następnie na przemian dodawaj jogurt do ciasta, puree mandarynkowe, białka ubite w mocną pianę.

rozłóż formę pergaminem i posmaruj masłem.
następnie ostrożnie ułóż karmelowe mandarynki i trochę syropu, który pozostał na talerzu, ułóż na wierzchu
ciasto (jest płynne).
piec około 60-70 minut w temp. w 160 stopniach.

gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
wyjmij gotowe ciasto bez mąki z piekarnika, pozostaw do całkowitego ostygnięcia, ponieważ gorące ciasto nie zachowuje kształtu i nie można go przenieść na półmisek.

Otwórz formę i ostrożnie odwróć ciasto mandarynkowe na talerz.
skrop niewielką częścią syropu i pozostaw do namoczenia.
dodaj pozostały syrop do pokrojonych kawałków ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy