bułka biszkoptowa z kremem i pijanymi wiśniami

bardzo delikatna i pyszna bułka. Co powiedzieć, musisz spróbować! Proste i smaczne. Świąteczna bułka biszkoptowa z nadzieniem okazała się bardzo smaczna, po prostu sama delikatność. A ten wspaniały angielski krem to tylko bajka! Co powiedzieć, musisz spróbować!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 57 % 25 g
282 kcal
IG: 16 / 4 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

najpierw robimy biszkopt. Aby to zrobić, ubij białka zimną wodą i cukrem w pianę. Dodaj żółtka, ubij wszystko mikserem na niskiej prędkości. Wlej przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wanilinę, skrobię. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni.

połóż pergamin na blasze do pieczenia. Rozłóż ciasto, piecz przez 10-13 minut.

na mokrą kuchnię.posyp ręcznik odrobiną cukru. Obracamy na nim ciasto biszkoptowe. Ostrożnie usuń pergamin, zwilżając go wodą. Zwijamy rolkę bez wysiłku. Naprawiamy nitką w dwóch miejscach i chłodzimy w pokoju.temp.

przygotowanie kremu z pijanymi wiśniami. Ubij żółtka z cukrem trzepaczką. Zagotuj śmietanę z laską wanilii. Następnie usuwamy go i wlewamy śmietanę do żółtek, nadal mieszając.

wlej śmietanę z jajkami do rondla i podgrzej na wolnym ogniu.ogień. Nie doprowadzamy do wrzenia, cały czas przeszkadzamy. Usuwamy z pieca, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

umyj suszone wiśnie, napełnij rumem lub koniakiem. Odstawiamy na dzień, od czasu do czasu mieszamy. Następnie spuść płyn i wysusz czereśnie.

obróć rolkę, pozostaw wewnętrzną krawędź lekko zagiętą. Rozsmaruj krem na powierzchni, połóż pijane wiśnie na wierzchu. Część kremu pozostawiamy do dekoracji.

zwijamy rolkę, kładziemy na naczyniu szwem w dół. Wkładamy do lodówki na 20m.

schładzamy krem. Po nałożeniu go na rolkę. Posyp pistacjami. I wkładamy na noc do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy