zapiekanka z dyni i ryżu z pomidorami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój paprykę w kostkę.
w lekko osolonej wodzie ugotuj ryż, a następnie wymieszaj go z startą dynią (użyj średniej tarki).
cebula na oliwie z oliwek. Dodaj do dyni.
wymieszaj posiekaną paprykę i zioła z masą.
wszystko pieprz, sól, dodaj przyprawy i wymieszaj.
umieść w naczyniu do pieczenia.
ubij śmietanę z jajkami, dopraw solą i zalej zapiekankę.
ułóż kubki pomidorów na wierzchu, posyp tartym serem.
Piec pół godziny przy 200 stopniach.
po zakończeniu trzymaj zapiekankę w wyłączonym piekarniku przez kolejne 15 minut.
ułóż na talerzach i podawaj.
w lekko osolonej wodzie ugotuj ryż, a następnie wymieszaj go z startą dynią (użyj średniej tarki).
cebula na oliwie z oliwek. Dodaj do dyni.
wymieszaj posiekaną paprykę i zioła z masą.
wszystko pieprz, sól, dodaj przyprawy i wymieszaj.
umieść w naczyniu do pieczenia.
ubij śmietanę z jajkami, dopraw solą i zalej zapiekankę.
ułóż kubki pomidorów na wierzchu, posyp tartym serem.
Piec pół godziny przy 200 stopniach.
po zakończeniu trzymaj zapiekankę w wyłączonym piekarniku przez kolejne 15 minut.
ułóż na talerzach i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g