kruche ciasto porzeczkowe ze świeżymi porzeczkami

Jak mama! Apetyczny, szybki i prosty! Przepis na słodycze! Używanie mrożonej czarnej porzeczki. Uwielbiam takie nadzienia, delikatne w strukturze i utrzymujące kształt. Przepis znalazłam u Chadejki. To ciasto porzeczkowe przepis z przyjemnym lekkim liliowym odcieniem.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 63 % 26 g
221 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

zmiel porzeczki razem z wrzącą wodą w blenderze. Przecedzić.
odmierz 300 ml tej masy i połącz z 150 g cukru.
dodaj trzy jajka, wymieszaj i odstaw na chwilę.

na razie możesz zrobić ciasto.



200g mąki posiekaj ze 100g zimnego masła (startego) i szczyptą soli.



następnie dodaj 5-6 łyżek lodowatej wody, zagnieść ciasto.
masło powinno pozostać w kawałkach, a mąkę wymieszać z wodą.

rozwałkuj ciasto, włóż do formy i odstaw do zamrażarki na 20 minut (nie rozwałkowałem, ale po prostu rozłożyłem ciasto na formie, ale prawdopodobnie lepiej jest to samo rozwałkować).



upiecz ten przedmiot w 200s przez 20 minut, nakłuj spód widelcem, jeśli jest napuchnięty, naciśnij go ręką (nie wzdrygnąłem się).
odcedź mieszaninę jaj i porzeczek i wymieszaj ze 100 g ciężkiej śmietany.
wlej mieszaninę na ciasto w piekarniku, piecz przez 35 minut w 170 ° C. wyjmij i ostudź.Posypał cukrem pudrem na wierzchu, ale szybko "wchłonął", udekorował okruchami migdałów i rozmrożonymi porzeczkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy