skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiel porzeczki razem z wrzącą wodą w blenderze. Przecedzić.
odmierz 300 ml tej masy i połącz z 150 g cukru.
dodaj trzy jajka, wymieszaj i odstaw na chwilę.
na razie możesz zrobić ciasto.
200g mąki posiekaj ze 100g zimnego masła (startego) i szczyptą soli.
następnie dodaj 5-6 łyżek lodowatej wody, zagnieść ciasto.
masło powinno pozostać w kawałkach, a mąkę wymieszać z wodą.
rozwałkuj ciasto, włóż do formy i odstaw do zamrażarki na 20 minut (nie rozwałkowałem, ale po prostu rozłożyłem ciasto na formie, ale prawdopodobnie lepiej jest to samo rozwałkować).
upiecz ten przedmiot w 200s przez 20 minut, nakłuj spód widelcem, jeśli jest napuchnięty, naciśnij go ręką (nie wzdrygnąłem się).
odcedź mieszaninę jaj i porzeczek i wymieszaj ze 100 g ciężkiej śmietany.
wlej mieszaninę na ciasto w piekarniku, piecz przez 35 minut w 170 ° C. wyjmij i ostudź.Posypał cukrem pudrem na wierzchu, ale szybko "wchłonął", udekorował okruchami migdałów i rozmrożonymi porzeczkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g