ciasto walentynkowe dla ukochanej osoby
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
rozpuść miód w łaźni wodnej.
dodaj cukier, podgrzewaj, aż się rozpuści.
ostudzić lekko, wbić jajka, dodać mąkę z sodą.
zagnieść ciasto.
zwiń go w opaskę uciskową, podziel na 9 części, włóż do lodówki na pół godziny.
rozwałkuj na tortille i upiecz w 230 gr. 10-12 minut.
przyciąć krawędzie, przyciąć.
zmielić białe jajka cukrem, dodać mąkę.
zagotuj mleko, wlej do mieszanki. Zagotuj krem w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Następnie dodaj oleje, wymieszaj i ostudź.
posmaruj ciasta kremem, udekoruj wierzch mastyksem-ciasto na Walentynki powinno wyglądać pięknie))
dodaj cukier, podgrzewaj, aż się rozpuści.
ostudzić lekko, wbić jajka, dodać mąkę z sodą.
zagnieść ciasto.
zwiń go w opaskę uciskową, podziel na 9 części, włóż do lodówki na pół godziny.
rozwałkuj na tortille i upiecz w 230 gr. 10-12 minut.
przyciąć krawędzie, przyciąć.
zmielić białe jajka cukrem, dodać mąkę.
zagotuj mleko, wlej do mieszanki. Zagotuj krem w łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Następnie dodaj oleje, wymieszaj i ostudź.
posmaruj ciasta kremem, udekoruj wierzch mastyksem-ciasto na Walentynki powinno wyglądać pięknie))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g