czosnkowa przekąska z bakłażana

przekąska z bakłażana. Przydatne i bardzo smaczne! Smak, pieczony bakłażan, przydatność, witamina))) Pyszna i zdrowa sałatka sezonowa. Przystawka z bakłażana jest idealna jako lekkie danie.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

W przypadku czystych bakłażanów odetnij łodygę i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia. Gotowość do określenia nie jest trudna-jeśli nóż wchodzi swobodnie, bakłażan jest gotowy. Pozostaw je w piekarniku, aż całkowicie ostygną.
usuń skórkę z gotowych i już schłodzonych bakłażanów (łatwiej to zrobić z tępej, nie przyciętej krawędzi).
pokrój miąższ w kostkę.
dodaj drobno posiekaną cebulę.
zetrzyj czosnek na drobnej tarce.
dodaj czosnek do bakłażana i cebuli, włóż pozostałe składniki. Pozostaw na noc w lodówce, aby zaparzyć sałatkę.
dobrze byłoby posypać sałatkę świeżym koperkiem (tutaj wziąłem suszony).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy