czosnkowa przekąska z bakłażana
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
W przypadku czystych bakłażanów odetnij łodygę i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia. Gotowość do określenia nie jest trudna-jeśli nóż wchodzi swobodnie, bakłażan jest gotowy. Pozostaw je w piekarniku, aż całkowicie ostygną.
usuń skórkę z gotowych i już schłodzonych bakłażanów (łatwiej to zrobić z tępej, nie przyciętej krawędzi).
pokrój miąższ w kostkę.
dodaj drobno posiekaną cebulę.
zetrzyj czosnek na drobnej tarce.
dodaj czosnek do bakłażana i cebuli, włóż pozostałe składniki. Pozostaw na noc w lodówce, aby zaparzyć sałatkę.
dobrze byłoby posypać sałatkę świeżym koperkiem (tutaj wziąłem suszony).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g