skład / składniki
gotowanie krok po kroku
podziel dwie piersi z kurczaka na cztery filety.
pokrój filety wzdłuż, ale nie do końca. Rozwiń każdą jak książkę, przenieś do plastikowej torby i odrzuć z obu stron.
połóż boczek na folii spożywczej.
połóż na nim filet, wszystko pieprz, sól, posyp przyprawami.
na krawędzi połóż pokrojone w kostkę ogórki i paprykę.
delikatnie zwiń boczek z piersiami w bułkę.
zawiń w rękaw do pieczenia, zawiąż krawędzie, aby sok nie wyciekł.
Dodaj Rast.olej na blasze do pieczenia z wysokimi bokami, włóż do niej bułkę, wlej zimną wodę na 2 cm.
Piec rolkę w rękawie w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 30-40 minut.
odetnij rękaw od góry, wyjmij bułkę, przełóż na półmisek i wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut.
wlej sos z rękawa do sosu, można go podawać z bułką z kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g