Francuskie koperty z serem

Szybkie i łatwe domowe wypieki na herbatę! Prawie zawsze mam mały zapas ciasta francuskiego w zamrażarce. Jeśli potrzebujesz szybkiego i smacznego wypieku, możesz ugotować coś pysznego.Nadzienia do takich wypieków mogą być bardzo różnorodne. Ale jednym z najsmaczniejszych jest ciasto z serem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 39 % 20 g
węglowodany 37 % 19 g
322 kcal
IG: 5 / 79 / 16

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować Francuskie koperty, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Możesz zrobić własne ciasto francuskie, ale szybciej będzie kupić gotowe. Nie jest gorzej, ale oszczędza dużo czasu. Ciasto wyjąć z zamrażarki i pozostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Użyję sera Adyghe. Feta, suluguni lub parmezan są również idealne. Wybierając ser, kieruj się swoim gustem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować nadzienie serowe, zetrzyj ser na grubej tarce i dodaj do niego żółtko. Pozostaw białko w osobnej misce. Przydaje się do smarowania powierzchni kopert przed pieczeniem. Wymieszaj żółtko z tartym serem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj miękkie ciasto francuskie na stole lekko posypanym mąką. Pokrój ciasto na 9 kwadratów, mniej więcej tego samego rozmiaru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W cent każdego kwadratu ułóż trochę nadzienia serowego. Połącz rogi ciasta na środku i ściśnij krawędzie, tworząc taką kopertę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do gotowania i połóż na niej wszystkie przygotowane koperty. Posmaruj powierzchnię kopert zarezerwowanym białkiem jaja. Do smarowania wygodnie jest użyć pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp wszystkie koperty sezamem. Umieść blachę do pieczenia z kopertami w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gotowe koperty staną się apetyczne złote i nieznacznie wzrosną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij koperty z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Świetnie nadają się do gorącej, słodkiej herbaty. W gorącej formie natychmiast odlatują ze stołu. Miłego poczęstunku!

ciasto francuskie można wziąć zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży - w tym przepisie nie ma to znaczenia.
w nadzieniu zamiast sera można użyć mięsa mielonego, dżemu, czekolady.
Gotuj z przyjemnością!

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy