skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować Francuskie koperty, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Możesz zrobić własne ciasto francuskie, ale szybciej będzie kupić gotowe. Nie jest gorzej, ale oszczędza dużo czasu. Ciasto wyjąć z zamrażarki i pozostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Użyję sera Adyghe. Feta, suluguni lub parmezan są również idealne. Wybierając ser, kieruj się swoim gustem.
Krok 2:
Aby przygotować nadzienie serowe, zetrzyj ser na grubej tarce i dodaj do niego żółtko. Pozostaw białko w osobnej misce. Przydaje się do smarowania powierzchni kopert przed pieczeniem. Wymieszaj żółtko z tartym serem.
Krok 3:
Rozwałkuj miękkie ciasto francuskie na stole lekko posypanym mąką. Pokrój ciasto na 9 kwadratów, mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 4:
W cent każdego kwadratu ułóż trochę nadzienia serowego. Połącz rogi ciasta na środku i ściśnij krawędzie, tworząc taką kopertę.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do gotowania i połóż na niej wszystkie przygotowane koperty. Posmaruj powierzchnię kopert zarezerwowanym białkiem jaja. Do smarowania wygodnie jest użyć pędzla.
Krok 6:
Posyp wszystkie koperty sezamem. Umieść blachę do pieczenia z kopertami w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gotowe koperty staną się apetyczne złote i nieznacznie wzrosną.
Krok 7:
Wyjmij koperty z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Świetnie nadają się do gorącej, słodkiej herbaty. W gorącej formie natychmiast odlatują ze stołu. Miłego poczęstunku!
ciasto francuskie można wziąć zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży - w tym przepisie nie ma to znaczenia.
w nadzieniu zamiast sera można użyć mięsa mielonego, dżemu, czekolady.
Gotuj z przyjemnością!
--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g