skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu dla dzieci z semoliną? Przygotuj składniki. Zwykle używam twarogu wilgotnego i jednorodnego. Jeśli masz twaróg Gruboziarnisty, wskazane jest przetarcie go przez sito lub przebicie blenderem. Im bardziej jednorodny jest twaróg, tym delikatniejsza będzie gotowa zapiekanka. Jajka zapiekane mogą być używane w dowolnym rozmiarze. Jeśli są bardzo małe, możesz dodać jeszcze jeden. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Przygotuj wysoką miskę do przygotowania ciasta twarogowego. Połącz jajka z cukrem i ubij trochę, aby cukier zaczął się rozpuszczać.
Krok 3:
Następnie dodaj przygotowany twaróg do miski i wymieszaj z mieszanką jajeczną.
Krok 4:
Następnie dodaj semolinę, wanilinę i sodę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie wymieszane. Jeśli ciasto wydaje ci się płynne i chcesz dodać semolinę, nie powinieneś tego robić. Podczas pieczenia kasza manna bardzo dobrze pęcznieje.
Krok 5:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj spód i boki formy odrobiną oleju roślinnego i posyp trochę bułką tartą. Po co posypać bułką tartą? Jest to konieczne, aby gotową zapiekankę można było łatwo wyjąć z formy.
Krok 6:
Włóż gotowe ciasto twarogowe do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Umieść naczynie żaroodporne w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30-40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Gotowa zapiekanka będzie miała apetyczny, złoty kolor. Pokrój zapiekankę na kawałki i ułóż na przygotowanych talerzach.
Krok 8:
Uzupełnij zapiekankę kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Miłego poczęstunku dla Ciebie i Twoich dzieci!
dzieci w większości uwielbiają zapiekanki z twarogu. Aby urozmaicić ich smak, możesz dodać rodzynki, orzechy, jagody lub owoce.
taka zapiekanka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także bardzo zdrowa, dzięki dużej zawartości twarogu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g